Knesset-politiker døde av hjerteinfarkt

Said al-Harumi var med på å skrive historie tidligere i år. Nå er han død, 49 år gammel.
Den israelsk-arabiske politikeren Said al-Harumi døde av hjerteinfarkt 49 år gammel. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Ra’am-politiker [United Arab List] Said al-Harumi døde onsdag 24. august etter å ha blitt fraktet til sykehuset i Beer Sheva med hjerteinfarkt. Det opplyser partiet hans. Den israelsk-arabiske politikeren ble 49 år gammel.

Al-Harumi, sammen med resten av politikerne i det islamske Ra’am-partiet, skrev historie tidligere i år da de ble det første arabiske partiet på flere tiår til å bli med i en regjeringskoalisjon. Det førte til at Benjamin Netanyahu måtte gå av etter 12 år med makten. I juli ble al-Harumi utnevnt til leder av Knessets innenrikskomité, skriver nettavisen Times of Israel.

– Vi kondolerer til hans familie og folket i Negev, uttaler partiet hans.

Al-Harumi kom fra det beduinske hjertelandet i Negev, hvor titusenvis lever i landsbyer som ikke er anerkjent av staten. Disse landsbyene er i stor grad avskåret fra kommunale og statlige tjenester og er bygget uten godkjenning, noe som gjør at de står i fare for å bli revet av israelske myndigheter.

Israelske myndigheter har på sin side i en årrekke forsøkt å få beduinene over i mer moderne boliger og byer, for å øke livskvaliteten og kunne gi dem tjenester som andre borgere i Israel får. Beduinene ser derimot på slike anstrengelser som en ødeleggelse av deres tradisjonelle livsstil.

Al-Harumis store politiske kampsak var å få myndighetene til å godkjenne noen av de ulovlige beduinlandsbyene. Han håpet at Ra’ams kontroversielle beslutning om å bli med i regjeringen skulle styrke kampsaken hans.

Israels utenriksminister og regjeringspartner Yair Lapid takker al-Harumi for hans bidrag til regjeringen og sender sine kondolanser til de etterlatte.

– Det er med stor sorg vi hører om dødsfallet til politiker Said al-Harumi, som var en partner, og en av dem vi skal takke for at regjeringen kom på plass. En mann fra Negev, som elsket menneskeheten og som trodde at det israelske samfunnet kunne forandres og forbedres, sier Lapid.

Med al-Harumis død vil trolig Iman Khatib-Yasin returnere til Knesset. Hun beskriver seg selv som en feminist og er Israels første Knesset-politiker med hijab. Hun ble valgt inn i 2020, men nådde ikke opp ved nyvalget i 2021.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise