God økonomi

På mange felter var år 2000 et negativt år for Israel, med mange skuffelser. Men økonomisk har det vært et bemerkelsesverdig godt år. På mange felter er Israels økonomi noe som mange fullt utviklede land kan misunne det.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Den økonomiske veksten var på 5,9 %, inflasjonen på 0,1 %. Underskuddene både i valuta, handel med utlandet og offentlige budsjetter ble redusert. Utlendinger investerte for mer enn 70 milliarder kroner i Israel. Shekelen er bunnsolid. Kort sagt: Israel har gjort det bedre enn de fleste land.

 

Riktignok er ikke hele bildet lyst. Det har vært en kraftig nedgang på høyteknologi-børsen Nasdaq, og det virker også inn på den viktige høyteknologi-næringen i Israel. Det er nå langt mindre vilje til å la seg blinde av “den nye økonomien”, hvor nye bedrifter har kunnet stige i verdi – noen ganger til utrolige høyder – uten å kunne vise noe overskudd, bare ut fra forhåpninger om framtidig inntjening. Noen israelske bedrifter er blitt rammet av dette.

 

De palestinske opptøyene har påvirket Israels økonomi, særlig turistnæringen. Før opptøyene var den meget vellykket, blant annet pga. det besøket pave Johannes Paul II avla.

 

Statsminister Ehud Barak hadde store planer om en skattereform. Men da det kom til stykket, hadde ikke hans regjering vilje og evne til å skjære gjennom alle særinteressene. Det meste av reformen dampet vekk.

 

Ett økonomisk mål har regjeringen Barak ikke nådd: Arbeidsledigheten er omtrent det samme som den var da Barak overtok, snaut 9 %.

Likevel er det meste positivt. Israel er kommet uskadd fra høye oljepriser, særlig takket være sin sterke valuta. Og at araberne ikke vil handle med Israel, har lite å si for eksporten og forbruket, som begge har økt sterkt.

Fritt etter en lederartikkel i Jerusalem Post International i januar 2001.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelIver for Tempelfjellet
Neste artikkelEn Kennedy i Israel
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise