Kibbutzim

Det er ca. 270 kibbutzim i Israel, med til sammen ca. 130.000 innbyggere. Det er 2,2 % av befolkningen. Men de står for 38 % av Israels jordbruksproduksjon og 6,3 % av den samlede produksjonsverdien (mange kibbutzer framstiller mye annet enn jordbruksprodukter også).

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Nå er det ikke uten videre slik at 2,2 % av befolkningen står for 6,3 % av verdiskapningen. For ca. halvparten av kibbutzene har utenforstående ansatte. Det er et brudd med de opprinnelige idealene, som tilsa at bare kibbutzens egne medlemmer skulle arbeide i den.

 

Det er flere brudd på de gamle idealene. Det gamle var: Alle spiste sammen i spisesalene. Barna besøkte foreldrene, men bodde sammen med de andre barna og sov i sovesaler. Det var ingen penger i kibbutzen, prinsippet var “fra enhver etter evne, til enhver etter behov”. Ellers fikk man penger når man skulle ut av kibbutzen. Kibbutzens biler ble brukt etter behov. Dersom noen arbeidet utenfor kibbutzen (f. eks. ved at man solgte malerier), gikk pengene til kibbutzen.

 

Nå er det mye som er annerledes. I ca. halvparten av kibbutzene betaler man sine måltider med kredittkort, og man får penger som man kan bruke i kibbutzens butikk. 2/3 krever medlemmene penger for strøm. Mer enn 1/3 tillater medlemmene å eie egne kjøretøyer.

 

I løpet av 80-tallet opparbeidet kibbutzene seg en gjeld på 40 milliarder kroner. Tidlig på 90-tallet skjedde en sanering: Regjeringen avskrev 8 milliarder, bankene avskrev 15 milliarder, andre kreditorer 1,6 milliarder. Resten av gjelda skal betales over lang tid, hvis den ikke blir dekket ved at kibbutzen selger eiendeler eller landområder.


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelForsvaret om Clintons forslag
Neste artikkelKoalisjonsøkonomi
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise