Koalisjonsøkonomi

Israel er etter hvert kommet i et uheldig selskap, med land som Italia, Tyrkia, Thailand og India. Disse landene (og andre) har det til felles at det er ustabile regjeringer, med koalisjons-krangler, regjeringskriser og stadige nyvalg. Dette fører gjerne også til økonomiske problemer, i form av underskudd og handlingslammelse som hindrer nødvendige reformer.

Israel skal nå ha sitt tredje valg siden 1996, og de fleste venter vel at det snart blir fullt nyvalg igjen (både statsminister og Knesset).

Riktignok blomstrer høyteknologien i Israel. Den henter mye av pengene til investeringer fra utlandet. Den er ikke så sårbare for dårlig infrastruktur i landet generelt, for den holder gjerne til i industriparker med sine egne raske datalinjer. Og den er populær i regjeringen, så den er ikke så mye plaget som mange andre av byråkrati.

 

90 % av de israelske høyteknologi-firmaene har hovedkvarteret i USA og betaler skatten der. Og de fleste israelerne lever av andre næringer: Fabrikker, tjenesteyting, jordbruk, offentlig arbeid. Disse bedriftene opplever seg som over-beskattet og over-regulert. Det er tungt byråkrati, manglende konkurranse (monopoler), og staten eier altfor mye. Rentenivået er høyt, det skyldes særlig høye underskudd i statsbudsjettet. En studie i «økonomisk frihet» plasserte Israel som nr. 54, etter alle vesteuropeiske land og land som Guatemala.

 

En slik situasjon krever en handlekraftig regjering. Men i Israel er statsministeren avhengig av støtte fra en lang rekke partier for å flertall i hver enkelt sak. Det betyr i praksis at de store linjene i økonomisk politikk må vike for smålig politikk.

 

En følge av dette er av verken Netanyahu eller Barak fikk privatisert noe særlig av den statseide økonomien, til tross for at de hadde store løfter og planer også på dette feltet. (Salgsbeløpet skulle finansiert mye nyttig.) Men det var alltid noen viktige folk som var imot, om ikke annet ville Histadrut (Israels LO) erklære generalstreik.

 

I stedet har småpartiene fått gjennomslag for hver sine kjepphester. Bevilgningene til slike saker som yeshivot (bibelskoler), Shas-partiets skolesystem, subsidier til russiske innvandrere m.m. tar nå 30 % av nasjonalbudsjettet, opp fra 22 % i 1989 og høyere enn forsvarsbevilgningene. [Noe av dette er rimelig, det er f. eks. langt flere innvandrere i Israel nå enn i 1989.]

 

Og når det er valg, går det enda mer i populære saker. Noen mener at det ligger valgkampforslag for 45 milliarder kroner i Knesset nå.

Det er viktig at flere stemmer på de store partiene, som har en mer helhetlig politikk enn de små. Det ville trolig bidra til dette dersom ordningen med direkte valg på statsminister blir opphevd, slik at Israel igjen blir et vanlig demokrati. Dessuten bør sperregrensen for småpartier heves. Nå kommer et parti inn i Knesset med 1,5 % av stemmene.

 

Fritt etter en artikkel fra 09.01.01 av Dan Lefkovitz, leder for en amerikansk gruppe som driver internasjonal risiko-analyse.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelKibbutzim
Neste artikkelLedighet
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise