«Utviklingsbyer»

Riksrevisjonen i Israel har utgitt en rapport om de såkalte "utviklingsbyene". Ordet blir betraktet som en vits i Israel: "Utviklingsbyene" er de byene hvor det nesten ikke har vært noen utvikling.

«Utviklingsbyene» ble opprettet da flyktningene fra arabiske land strømmet på i hundretusenvis, like etter at Israel var opprettet i 1948. De fleste av disse orientalske jødene var funksjonelle analfabeter. Mennene kunne lese bønnebøker og litt til på hebraisk, kvinnene ofte ikke en gang det. Det store unntaket, som gruppe betraktet, var jødene fra Irak. De var velutdannet og hadde ofte vært velstående. Ellers var det individuelle unntak.

 

Israel trengte å styrke bosetningen i grenseområdene av sikkerhetsmessige grunner, så innvandrerne ble i stor grad sendt dit, og der ble også mange av «utviklingsbyene» opprettet. Men en stor del av de europeiske innvandrerne trakk etter hvert mot de sentrale delene av Israel, de orientalske jødene ble stort sett igjen.

 

Orientalske jøder har generelt gjort det dårlig uansett hvor de bodde (med stadig flere unntak). De gjorde det bl. a. mye dårligere på skolen. Pedagoger vi har snakket med, mener at det ikke minst skyldes en forskjell i kulturen: I europeisk tradisjon lærer barna å stille spørsmål, å argumentere, foreldrene setter seg ned med dem og leser bøker osv. I arabisk tradisjon skulle barn «sees, men ikke høres». Å argumentere mot foreldrene er ansett for frekkhet. Den ulike holdningen antas å være i det minste et viktig element i forklaringen. Og ellers kan naturligvis velutdannede foreldre hjelpe sine bedre enn foreldre med dårlig utdanning.

 

«Utviklingsbyene» i Negev, i Beersheba-området, ligger enda dårligere an enn i landet ellers. I Ofakim er ledigheten på hele 18 %, dobbelt av landsgjennomsnittet. Og hele 50 % av dem som har jobb, tjener mindre enn det som regnes som minimumslønn. Disse «utviklingsbyene» ble lagt like ved velstående kibbutzer. Dermed hadde kibbutzene billig, ufaglært arbeidskraft. Det fungerte bra, på sitt vis, til palestinske og utenlandske arbeidere kom og var villige til å arbeide for enda lavere lønn. Da var det «bruk og kast», og ledigheten steg i «utviklingsbyene».

 

Rapporten fra riksrevisjonen refererer til 10 «spesialprogrammer» som skulle få byene på fote. Men alle programmene har vært mislykket – kanskje fordi det trengs penger for å lykkes. Programmet «Framskritt for Negev» skulle sprøyte inn investeringer på over 100 milliarder kroner på fem år. Resultatet ble 4-5 millioner kroner i året, altså en kvart promille!

 

Når Ehud Barak vant valget sist, var det ikke minst fordi han gav folk i «utviklingsbyene» inntrykk av han endelig ville gjøre noe som monner for dem. Så langt har skuffelsen vært stor.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelLedighet
Neste artikkelGassmaske
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise