Diagnose av schizofreni

Forskere ved Weizmann-instituttet i Israel har funnet fram til en nokså enkel blodprøve som kan brukes til å finne ut om en pasient har schizofreni. Etter hvert vil metoden forhåpentligvis føre til bedre behandlingsmetoder også. Blodprøven har foreløpig vist sin pålitelighet i undersøkelser av 15 pasienter. Den er lagt fram i et prestisjetungt, amerikansk blad. Ca. en prosent av befolkningen er berørt av schizofreni. Sykdommen blir kjennetegnet av forstyrrelsen i de følelsesmessige funksjonene, virkelighetsoppfatning og tankeprosesser. Blant symptomene er hallusinasjoner, vrangforestillinger og en følelse av tankeoverføringer begge veier mellom pasienten og andre mennesker. Men mange av disse symptomene kan forekomme ved andre sykdommer også. Derfor har man gjerne ventet i minst seks måneder før man stilte diagnosen. Den nye metoden vil, når den etter noen år er ferdig utviklet og klar for det vanlige markedet, forhåpentligvis gjøre det mulig å stille en rask diagnose og komme i gang med behandling. Metoden tar utgangspunkt i at dopamin-reseptorer finnes på overflaten av hvite blodlegemer. Antallet øker med schizofreni. Men det er vanskelig å identifisere dette. Derfor leter man etter "meldingsmolekyler" som hører til prosessen med å danne dopamin-reseptorer. En schizofreni-pasient har gjennomsnittlig 3,6 ganger så mange slike molekyler som friske mennesker. I tillegg til å gjøre diagnose og etter hvert behandling enklere, tjener metoden til å redusere den stigmatiseringen som ofte følger en psykisk sykdom som schizofreni. Den understreker nemlig den biologiske komponenten i sykdommen.

Forskere ved Weizmann-instituttet i Israel har funnet fram til en nokså enkel blodprøve som kan brukes til å finne ut om en pasient har schizofreni. Etter hvert vil metoden forhåpentligvis føre til bedre behandlingsmetoder også.

Blodprøven har foreløpig vist sin pålitelighet i undersøkelser av 15 pasienter. Den er lagt fram i et prestisjetungt, amerikansk blad.

Ca. en prosent av befolkningen er berørt av schizofreni. Sykdommen blir kjennetegnet av forstyrrelsen i de følelsesmessige funksjonene, virkelighetsoppfatning og tankeprosesser. Blant symptomene er hallusinasjoner, vrangforestillinger og en følelse av tankeoverføringer begge veier mellom pasienten og andre mennesker.

Men mange av disse symptomene kan forekomme ved andre sykdommer også. Derfor har man gjerne ventet i minst seks måneder før man stilte diagnosen. Den nye metoden vil, når den etter noen år er ferdig utviklet og klar for det vanlige markedet, forhåpentligvis gjøre det mulig å stille en rask diagnose og komme i gang med behandling.

Metoden tar utgangspunkt i at dopamin-reseptorer finnes på overflaten av hvite blodlegemer. Antallet øker med schizofreni. Men det er vanskelig å identifisere dette. Derfor leter man etter «meldingsmolekyler» som hører til prosessen med å danne dopamin-reseptorer. En schizofreni-pasient har gjennomsnittlig 3,6 ganger så mange slike molekyler som friske mennesker.

I tillegg til å gjøre diagnose og etter hvert behandling enklere, tjener metoden til å redusere den stigmatiseringen som ofte følger en psykisk sykdom som schizofreni. Den understreker nemlig den biologiske komponenten i sykdommen.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkel«Skal jeg virkelig stemme Sharon?»
Neste artikkelJordskjelv?
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise