Vannkrise

Liten økning i Genesaret I Israel er det lite eller ingenting regn i sommerhalvåret. Det regnet som kommer, kommer i vintermånedene. Situasjonen på vannfronten er nå katastrofal. Det er nesten ikke reserver. Og dersom man pumper for mye, blir det varig skade på vannkvaliteten, bl. a. fordi sjøvann vil trenge inn i grunnvannet. Det har derfor vært håp om at det skulle bli uvanlig mye regn i år. Men i slutten av januar, når dette blir skrevet, ser det ikke lovende ut. Israels viktigste vannreservoar, Genesaret-sjøen, har bare fått omtrent en firedel av tilsiget i et normalår: 19 millioner kubikkmeter mot normalt 80 kubikkmeter. Siden vinteren begynte har vannflaten bare steget med 28 cm. Det ligger ennå 48 cm under det som til nylig var "den røde linjen" på 213 m under havflaten. Vann fra Tyrkia Mange mener at det viktigste nå er å komme raskt i gang med å bygge avsaltingsanlegg. Og det er inngått en avtale med Tyrkia om å kjøpe 50 mill kubikkmeter vann i året i fem år derfra. Det er ennå ikke klart hvordan vannet skal fraktes. Men det ser ut til at transport med skip er det mest aktuelle. (Det har også vært snakk om å pumpe vannet inn i store ballonger og taue dem.) Det er ennå ikke enighet om prisen. Tyrkia forlanger over 2 kr pr. kubikkmeter, mens Israel tenker seg ca. 1,50 kr pr. kubikkmeter. Dermed ville prisen, inkludert transport, bli omtrent det samme som ved avsalting: Ca. 6 kr pr. kubikkmeter. Det israelske vannbehovet er på ca. to milliarder kubikkmeter i året. Importen fra Tyrkia vil derfor dekke bare ca. 5 % av behovet.

Liten økning i Genesaret
I Israel er det lite eller ingenting regn i sommerhalvåret. Det regnet som kommer, kommer i vintermånedene. Situasjonen på vannfronten er nå katastrofal. Det er nesten ikke reserver. Og dersom man pumper for mye, blir det varig skade på vannkvaliteten, bl. a. fordi sjøvann vil trenge inn i grunnvannet. Det har derfor vært håp om at det skulle bli uvanlig mye regn i år.

Men i slutten av januar, når dette blir skrevet, ser det ikke lovende ut. Israels viktigste vannreservoar, Genesaret-sjøen, har bare fått omtrent en firedel av tilsiget i et normalår: 19 millioner kubikkmeter mot normalt 80 kubikkmeter. Siden vinteren begynte har vannflaten bare steget med 28 cm. Det ligger ennå 48 cm under det som til nylig var «den røde linjen» på 213 m under havflaten.

Vann fra Tyrkia
Mange mener at det viktigste nå er å komme raskt i gang med å bygge avsaltingsanlegg. Og det er inngått en avtale med Tyrkia om å kjøpe 50 mill kubikkmeter vann i året i fem år derfra. Det er ennå ikke klart hvordan vannet skal fraktes. Men det ser ut til at transport med skip er det mest aktuelle. (Det har også vært snakk om å pumpe vannet inn i store ballonger og taue dem.)

Det er ennå ikke enighet om prisen. Tyrkia forlanger over 2 kr pr. kubikkmeter, mens Israel tenker seg ca. 1,50 kr pr. kubikkmeter. Dermed ville prisen, inkludert transport, bli omtrent det samme som ved avsalting: Ca. 6 kr pr. kubikkmeter.

Det israelske vannbehovet er på ca. to milliarder kubikkmeter i året. Importen fra Tyrkia vil derfor dekke bare ca. 5 % av behovet.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelRomfartsavtale med Ukraina
Neste artikkel«Irak har atomvåpen»
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise