Hermon-fjelles militære betydning

For Israel har Hermon-fjellet på Golan-høydene avgjørende militær betydning. Her har Israel avanserte elektroniske observasjonsposter som kan kikke langt inn i Syria. Fjelltoppen ligger bare 60 km fra Damaskus, godt innen rekkevidden til israelsk artilleri.

Israel er et ørlite land. Varslingsstasjonene på Hermon kan forhindre nye overraskelser av den typen som kom i 1973, da Syria og Egypt gikk til et overraskende angrep på Israel.

Kanskje enda viktigere er det at fra Hermon kan israelerne se når fly letter i store deler av Syria, når raketter blir skutt opp der. I hvert fall kan fly og raketter oppdages sekunder og minutter tidligere enn om observasjonene skal skje fra Galilea, nedenfor Golan. I en gitt situasjon kan denne varslingstida være avgjørende for om Israel skal overleve.

Omri Bar-Lev er israeler, og har skrevet bok om varslingsstasjonene på Hermon. Han mener at de viktigste stasjonene må fortsette å være på Israels hender, ikke minst fordi den tekniske utviklingen vil gjøre det lettere å foreta overraskelsesangrep i årene som kommer.

Syria har 6 pansrede og mekaniserte divisjoner i konstant beredskap vest for Damaskus. Israel har 1 divisjon. Israelerne mener at de har overlegen ildkraft og vil kunne holde ut lenge nok til at reservestyrkene kan komme på plass. Betingelsen er at angrepet ikke er overraskende, at israelerne ikke blir tatt på senga.

Israel er avhengig av en god varsling, men ikke mindre av politikere som kan og vil handle besluttsomt når varslingen viser fare for angrep. I 1973 hadde Israel alle de nødvendige opplysningene for å forstå hva som ville skje. Men etterretningsfolk og politikere ønsket ikke å se realitetene i øynene, og bortforklarte alle viktige fakta.

Hvis og når Israel trekker seg tilbake fra Golan (forhåpentligvis med varslingsstasjoner på Hermon i behold), vil det ha en viktig militær fordel sammenliknet med situasjonen i dag: Når depotene (lagrene for våpen, ammunisjon og utstyr) blir flyttet inn i selve Israel, vil de være mindre sårbare enn de i dag er på Golan.

Artikkelen ble første gang publisert i Midtøsten i fokus, nr. 1/2000.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelSTRATEGI: Fem måter å stanse det palestinske opprøret
Neste artikkelOrtodoks tro og liv
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise