Nedgang i lønn

Det er økonomisk krise i Israel, og den viser seg på mange måter. En av måtene er et fall i gjennomsnittslønnen i store deler av det israelske arbeidslivet. Det er et forsøk på å unngå konkurser og styrke konkurransekraften på eksportmarkedet.

Gjennomsnittlig månedslønn i Israel var 2. kvartal 2003 på 11.400 kroner. Det var 6,4 % lavere enn et år tidligere. Nedgangen kom i de fleste bransjene. Blant dem som jobber med utdanning var fallet på hele 9,5 %.

Den høyeste gjennomsnittslønnen er i blant dem som arbeider med vann og strøm. Der er det store monopolbedrifter, og sterke fagforeninger har kunnet presse dem til et gjennomsnittlig lønnsnivå på 24.000 kroner i måneden. Ansatte i bankvesenet tjener 21.800 kroner i måneden. Lavest ligger de som jobber med næringsmidler og i hotellbransjen. Der er gjennomsnittslønnen bare 5.700 kroner i måneden!

Ca. 122.000 personer hadde en ekstrajobb på toppen av en full jobb.
I tillegg til disse tallene kommer en svart økonomi, slik at mange nok i virkeligheten tjener mer enn tallene viser. Hvor mye det dreier seg om, er ikke godt å si.

Ledigheten er fremdeles på litt over 10 %.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelEksperter benekter Harpoon-modifikasjon
Neste artikkelStanset infiltrasjonsforsøk mot Israel
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise