Sperregrensen i Knesset opp til 2%

Ved valg til Stortinget her i Norge er hvert fylke en valgkrets. Ved valgene til Knesset i Israel er hele landet en valgkrets. De forskjellige partiene får et antall mandater som svarer til stemmetallet i prosent. Altså en tilnærmet rettferdig andel av de 120 medlemmene i Knesset.

Israels nasjonalforsamling Knesset har 120 representanter.

Det finnes riktignok en nedre grense, en sperregrense. I vel et tiår nå har den vært på 1,5 %. Før var den så lav som 1 %, da kunne partier med bare ett mandat komme inn. Nå kan noen partier komme inn med to mandater. Nå er den nylig økt til 2 %. Med en sperregrense på 2 % vil det fremdeles være mulig å komme inn med 2 mandater, men da må man ha en del stemmer å “gå på”.

Valgordningen i Israel har ført til et stort antall partier, og det har igjen ført til store problemer med å sette sammen handlekraftige regjeringer. Det største partiet i regjeringen (det har vekslet mellom Likud og Arbeiderpartiet) må ha støtte av en rekke ulike partier for å få flertall i hver enkelt sak. Disse partiene har hver sine “hjertesaker” og stiller hver sine krav. Det er en nesten umulig situasjon. Økningen av sperregrensen skal forsøke å redusere på noe av det.

Det var de tre største partiene (Likud, Arbeiderpartiet og Shinui) som stod bak endringen. De ville helst ha gått opp til 2,5 %. Men NRP (det nasjonalreligiøse partiet) og Yahad (Meretz, Israels “SV”) gikk imot det, og da valgte man et kompromiss.

De arabiske partiene og de ultra-ortodokse (haredim) gikk imot forslaget. I disse gruppene er det små partier som lett kan komme under sperregrensen. De kalte forslaget “anti-demokratisk”, selv om de fleste demokratiske land jo har en slik sperregrense. (I Norge er den på 4 %.) Flertallet svarte at det ikke er noen ulykke for demokratiet dersom valgordningen tvinger beslektede partier til å slå seg sammen.

Forrige artikkelHumanitær hjelp fraktes inn i Rafah
Neste artikkelEl-Al med fleksibel lønnsavtale
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no