Økonomisk vekst

Som vi har meldt tidligere, er det sterke tendenser til oppgang i israelsk økonomi. Det ser ut for at veksten fortsetter og øker.
Det er oppgangstider i verden generelt innenfor høyteknologi, noe Israel tjener på.

Brutto nasjonalprodukt (BNP) for første kvartal 2004 viser en vekst på årsbasis på hele 5,5 %. Det var høyere enn ventet. I de to siste kvartalene i fjor var økningen 2,5 % og 2,8 %.

Folketallet i Israel vokser med 2,4 % i året. Det betyr at produksjonen økte mer. For første gang siden palestinerne startet sin krig (intifada) mot Israel i september 2000, er folks levestandard økende. Privat forbruk økte med 5 %.

I det private næringslivet er tallene enda mer imponerende. Produksjonen i første kvartal økte med hele 9,2 %. I de to siste kvartalene i fjor var veksten på 3,6 og 3,1 %.

Eksporten i første kvartal økte med hele 49,5 %. Men det var en nedgang på 7,8 % siste kvartal i fjor, så det kan tenkes å være spesielle forhold. Uansett er summen av dette en sterk vekst.

Finansminister Benjamin Netanyahu har redusert kjøpsavgifter på en del varer. Det har satt fart i innkjøp av varige forbruksvarer, det økte med 7,6 %. Importen økte med 31 %.

Alt i alt er det optimisme i Israel for tiden. Det er oppgangstider i verden generelt innenfor høyteknologi, noe Israel tjener på.

Men arbeidsledigheten har hittil holdt seg ganske høy, på ca. 11 %.

Kilde: En artikkel av Tal Muscal i Jerusalem Post 18. mai 2004.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelPA kan overta sikkerhetskontrollen
Neste artikkelTror på flertall i regjeringen
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise