Økonomisk vekst

Som vi har meldt tidligere, er det sterke tendenser til oppgang i israelsk økonomi. Det ser ut for at veksten fortsetter og øker.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Det er oppgangstider i verden generelt innenfor høyteknologi, noe Israel tjener på.

Brutto nasjonalprodukt (BNP) for første kvartal 2004 viser en vekst på årsbasis på hele 5,5 %. Det var høyere enn ventet. I de to siste kvartalene i fjor var økningen 2,5 % og 2,8 %.

Folketallet i Israel vokser med 2,4 % i året. Det betyr at produksjonen økte mer. For første gang siden palestinerne startet sin krig (intifada) mot Israel i september 2000, er folks levestandard økende. Privat forbruk økte med 5 %.

I det private næringslivet er tallene enda mer imponerende. Produksjonen i første kvartal økte med hele 9,2 %. I de to siste kvartalene i fjor var veksten på 3,6 og 3,1 %.

Eksporten i første kvartal økte med hele 49,5 %. Men det var en nedgang på 7,8 % siste kvartal i fjor, så det kan tenkes å være spesielle forhold. Uansett er summen av dette en sterk vekst.

Finansminister Benjamin Netanyahu har redusert kjøpsavgifter på en del varer. Det har satt fart i innkjøp av varige forbruksvarer, det økte med 7,6 %. Importen økte med 31 %.

Alt i alt er det optimisme i Israel for tiden. Det er oppgangstider i verden generelt innenfor høyteknologi, noe Israel tjener på.

Men arbeidsledigheten har hittil holdt seg ganske høy, på ca. 11 %.

Kilde: En artikkel av Tal Muscal i Jerusalem Post 18. mai 2004.


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelPA kan overta sikkerhetskontrollen
Neste artikkelTror på flertall i regjeringen
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise