Nettmøte med president Moshe Katsav

22. juli var det nettmøte med den israelske presidenten Moshe Katsav i Jerusalem Post. Det kom spørsmål fra hele verden.

President Katsav studerer Talmud (jødisk religiøs tradisjon) en time i uken med en rabbiner.

Moshe Katsav er valgt av Knesset (Israels “Storting”), og skal ha en rolle som ligner noe på den kongen har i Norge så lenge han er president (selv om han var aktiv politiker fra Likud på forhånd). Han skal gi uttrykk for de politiske synspunktene som et stort flertall av israelere er enige om.
Moshe Katsav er jøde med bakgrunn fra Iran. Han er religiøs, moderne ortodoks.

Blant svarene har vi plukket ut noen som vi vil gjengi fritt. Det er kanskje ikke opplysninger som egner seg til toppoppslag. Men det kan muligens være små brikker som kan komplettere bildet av situasjonen i Israel noe.

På spørsmål om hvorfor Israel ødelegger hjemmene til terroristenes familier, svarer Katsav at det har vist seg at dette reduserer terror-aktiviteten. Det avskrekker noen av de framtidige terroristene fra å begå sin blodige handling.

Slik situasjonen er i Irak i dag, er det ikke mulig med noen israelsk ambassade der. Men Israel er sterkt interessert i å utvikle kontakter med alle sine naboer. Katsav håper at det vil komme en dag da Israel har ambassader i alle arabiske land.

Staten Israel, det jødiske folkets stat, har tatt imot innvandrere fra over 70 land og har lykkes med å skape et felles og multikulturelt samfunn. Folk av alle bakgrunner blir integrert inn i det israelske samfunnet, men klarer også å bevare sin unike bakgrunn. Det er riktignok spenninger mellom jøder fra Europa og jøder fra orientalske land. Men disse spenningene er ikke så sterke som de var tidligere.
Han anbefaler nye innvandrere til Israel først og fremst å lære seg landets språk, hebraisk, ordentlig.

En rekke ikke-jødiske iranere (de fleste bosatt i USA, Canada og Australia) har gitt uttrykk for at de føler seg stolte av Katsav, som har nådd så høyt i Israel med sin iranske bakgrunn.
– Katsav svarte at han savner Iran, og skulle svært gjerne ha kunnet besøke landsbyen Yezed, hvor han ble født. Katsav tror ikke at iranere flest er fiendtlige overfor Israel. Det er ingen interessekonflikt mellom Israel og Iran. Men regjeringen i Iran inntar ekstremistiske holdninger. Katsav er overbevist om at det vil komme en dag da det igjen vil være vennskap og fredelige forbindelser mellom de to land [slik det var under sjahen].

Flere jødiske lesere sender klager på byråkratene i Innenriksdepartementet i Israel, som opptrer uhøflig og gjør alt vanskelig for jøder som vil flytte til Israel. Mange som har forsøkt, har gitt opp og reist tilbake igjen, de følte at de ikke var velkomne. Katsav beklager det, og vil forsøke å arbeide for at det blir bedre.

En spørrer sier at overalt hvor han reiser i USA, møter han israelere som er glade for å ha forlatt Israel og for å bo i USA. Hva gjør Israel for å beholde sine innbyggere og oppmuntre dem som har flyttet ut til å vende tilbake?
– Katsav svarte at Israel er et demokratisk, fritt land, og alle som ønsker det, kan flytte fra landet. Men han håper at de vil vende tilbake. Han gir ingen konkrete svar.

Forrige artikkelNettmøte med president Moshe Katsav
Neste artikkel52% av israelerne er optimistiske
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no