Israelere erstatter fremmedarbeidere

Palestinernes krig har gjort at israelerne har måttet stenge av Vestbredden og Gaza slik at bare noen få tusen palestinere får arbeide i Israel. Det viser seg nemlig at så snart Israel forsøker å lempe på kravene, blir det terror-aksjoner.

MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

Palestinernes krig har gjort at israelerne har måttet stenge av Vestbredden og Gaza slik at bare noen få tusen palestinere får arbeide i Israel. Det viser seg nemlig at så snart Israel forsøker å lempe på kravene, blir det terror-aksjoner.

På det meste arbeidet antakelig mer enn 200.000 palestinere i Israel (lovlig og ulovlig). Etter at dette antallet ble kraftig redusert, har et stort antall fremmedarbeidere fra en rekke land hatt korttidsopphold i Israel, fra noen måneder til noen få år. Dels skulle de erstatte palestinerne, dels ønsker de å arbeide i Israel uansett. De som er kommet lovlig, er stort sett kommet på korttidskontrakter, fra noen måneder til noen få år. Men så viser det seg at det som skulle være korttidsopphold, har lett for å bli lenger – lovlig og ulovlig. Blant de landene det er kommet mange fra, er Romania, Filippinene og Ghana, men det gjelder mange andre land også.

Israelere tar vaskejobber
De siste årene har 116.000 ulovlige fremmedarbeidere og deres familier forlatt Israel, mer og mindre frivillig. Omtrent 50.000 av dem har vært vaskehjelper, mange i private hjem. Lønnen har ofte vært lav etter israelske forhold, men nok til at de kunne tjene seg opp gode penger til bruk i sine hjemland, hvor man ofte kan få mye mer for pengene enn i Israel og andre land med vestlig økonomi.

Samtidig har intifadaen – den palestinske volden – ført til økonomisk krise i Israel, ikke minst innen høyteknologi. Mange israelere har derfor mistet godt betalte jobber. Dette har ført til at en god del flere israelere nå ha overtatt arbeider med å vaske, i private hjem og i bedrifter. I tillegg er mange hushjelper, passer barn, går tur med hunden osv. Den vanlige lønnen for dette er 45-75 kroner i timen.

Blant israelere har slikt arbeid lav status. Mange av dem som nå driver med det, anser dette arbeidet som midlertidig. Det er noe de gjør for å leve mens de leter etter jobber som er bedre betalt og mer interessante. Og mange forteller så få som mulig hva de arbeider med.

Noen venter at nå når israelere har overtatt mye av slikt arbeid, vil lønnen stige til 75-90 kroner i timen.

Kilde: En artikkel av Yair Ettinger og Ruth Sinai i Ha’aretz 6. oktober 2004.

 

 

Forrige artikkelVil hindre ansatte å gå på arbeid
Neste artikkelGodkjenner reduksjon i Gaza-operasjon
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -