Redusert reservetjeneste

I dag blir mange israelske menn innkalt til reservetjeneste ("rep") i forsvaret hvert år, ofte i minst en måned årlig.
En gang i året må mange israelske menn forlate familie og jobb for å tjenestegjøre som reservesoldat.

I dag blir mange israelske menn innkalt til reservetjeneste («rep») i forsvaret hvert år, ofte i minst en måned årlig.

Nylig har en komite framlagt en plan for å redusere denne tjenesten. Planen er godkjent av forsvarsminister Shaul Mofaz. Sjefen i forsvarets stab, Moshe Ya’alon, står også bak den.

Fremdeles skal soldater i reserven kunne innkalles når det er spesielle situasjoner. Det vil kreve et vedtak i regjeringen. Bortsett fra det skal reservesoldatene ikke kunne innkalles i mer enn 14 dager i året og ikke mer enn 42 dager i en treårs-periode.

Offiserer kan måtte tjenestegjøre opp til 70 dager i en treårs-periode. Noen av reservistene i administrative og støttefunksjoner kan slippe å tjenestegjøre i det hele tatt.

Alderen for å avslutte reservetjenesten vil være 40 år for soldater og 45 år for offiserer, slik den har vært de senere årene.
Komiteen anbefaler at reservistene får større økonomisk godtgjøring for tjenesten. Hittil har de fått kompensasjon for tapt arbeidsfortjeneste og studietid.

Reservister skal ikke lenger kunne brukes til å være vakter ved bosetninger og andre bygninger. Slike oppdrag skal enten utføres av grensepolitiet, sivile vaktselskaper eller spesielle militæravdelinger som blir opprettet for dette formålet.

Stabssjefen sier at reservistene skal føle at staten tar dem på alvor. Hittil har mange reservesoldater ment at det skulle for lite til for å innkalle dem og rive dem fra familie, jobb, egen bedrift eller hva de måtte drive med i det sivile livet.

Forslagene skal gjennomføres gradvis. Forsvarsministeren håper at de er helt gjennomført innen staten Israel feirer sitt 60-års-jubileum i 2008.

Kilde: En artikkel av Margot Dudkevitch i Jerusalem Post 23. januar 2005.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelGodkjenner planer for flere sykehussenger
Neste artikkelSeks israelske soldater skadet i to angrep
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise