Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Økonomien fungerer

Vinteren 2003 begynte regjeringen å gjennomføre en rekke ærgjerrige, markedsorienterte økonomiske reformer.

Vinteren 2003 begynte regjeringen å gjennomføre en rekke ærgjerrige, markedsorienterte økonomiske reformer.

Eksempelvis ble store bedrifter privatisert (flyselskapet El Al, telefonselskapet Bezek m.m.), pensjonsfond skulle ikke lenger styres av fagforeninger, sosiale støtteordninger ble redusert, budsjetter ble redusert og færre ble ansatt i offentlig sektor.

Det førte til harde angrep fra mange hold: Organisasjoner, fagforeninger, akademikere, lobbygrupper, kommentatorer, aviser og andre var enige om at reformene ikke ville bedre økonomien og var sosialt uakseptable. Netanyahus reformer var ikke en gang verd å vurdere. Å redusere offentlig sektor og det sosiale sikkerhetsnettet og la skattebetaleren overta mer av pengene ble sett på som uforsvarlig økonomisk og en moralsk vederstyggelighet.

Alle økonomiske reformer trenger tid for å virke. Og kritikerne har triumfert hver gang det kom tall som ikke viste resultater av tiltakene.

Men nå begynner det å gå som planlagt. Jerusalem Post har hele tiden ment at slik ville det gå. Det viser best på ledighetstallene: Første kvartal i år var ledigheten 9,1 %, forrige kvartal 9,8 %, høsten 2003 var den på 10,9 %.

De utskjelte tiltakene skaper nemlig nye jobber. Når skattene reduseres, får middelklassen mer kjøpekraft. Dermed får bedriftene selge mer. Bedriftene får også lavere skatt. Summen av dette er at næringslivet får større muligheter.

Det er riktignok, mener Jerusalem Post, betenkelig at så mye som en firedel av de 33.000 nye jobbene er skapt innenfor offentlig sektor. Likevel er trenden klar og positiv. Flere israelere kan leve av det de tjener selv i stedet for av stønader fra det offentlige.

Israels økonomi fungerer ennå ikke så godt som den amerikanske og britiske. Men Jerusalem Post mener at Israel i økende grad kvitter seg med sosialistiske forpliktelser, normer og feiloppfatninger som fortsatt hemmer næringslivet i land som Frankrike og Tyskland. Resultatene er oppmuntrende for dem som vil begrense regjeringens makt, og burde gjøre de andre litt ydmyke, skriver Jerusalem Post.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart