Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Budsjettforslaget for 2006

Finansminister Benjamin Netanyahu og budsjettdirektør Kobi Haber presenterte finansdepartementets budsjettforslag for 2006 tirsdag.

Finansminister Benjamin Netanyahu og budsjettdirektør Kobi Haber presenterte finansdepartementets budsjettforslag for 2006 tirsdag.

Departementet beregner en vekst i bruttonasjonalprodukt (BNP) på 3,9 prosent for både 2005 og 2006, og de tror arbeidsledighetsraten vil ha et snitt på 9,1 prosent i 2005 og 8,7 prosent i 2006. Hele statsbudsjettet samlet er på 272,4 milliarder shekel.

3,6 milliarder shekel har blitt kuttet i utgiftene til offentlig sektor i sammenlikning med 2005-budsjettet. Dermed kommer de offentlige utgiftene til å bli maksimum 213,8 milliarder for 2006, forteller finansdepartementet.

Netanyahu har tidligere lovet at disse utgiftene vil bli kuttet med én prosent hvert år i forhold til BNP. Offentlige utgifter i prosent av BNP vil falle fra 51,4 prosent i 2004, til 50 prosent i 2005 og 49,2 prosent i 2006, forklarer han. Gjennomsnittet for OECD-land er 41,3 prosent, og finansministeren gjør det klart at dette er et nivå Israel skal ned på.

Skatteinntekter
Inntekter fra skatter og avgifter vil bli på totalt 165,8 milliarder shekel neste år. Andre inntekter, inkludert salg av landområder, vil komme på totalt 23,9 milliarder shekel. Direktør for de israelske skattemyndighetene, Eitan Rub, tror ikke det vil bli noen problemer på inntektssiden for den statlige økonomien, så sant sikkerhetssitasjonen holder seg stabil og at BNP vokser med minst 3,9 prosent.

De samlede statlige inntektene for 2006-budsjettet har blitt satt til 217,6 milliarder shekel, melder Globes Online.

Tøffere tider for TV-selskapene
Benjamin Netanyahu kommenterte også de høye kostnadene israelerne må ut med, for å kunne se på israelske TV-kanaler, dersom de har kabel- eller satellitt-TV.

Netanyahu sa at det var «utålelig» at de 40 prosent av de fattigste tenåringene i landet må betale «enorme summer», mer nøyaktig 2,500 shekel årlig, for å kunne se på kanaler som lever av reklameinntekter. Han gir selskapene som leverer kabel-TV skylden ved å anklage dem for å inkludere overflødige kanaler i sine pakketilbud.

I 2006-budsjettet åpnes det for en reform som kan motvirke disse prisene. Om budsjettet blir godkjent, må alle kabel- og satellittselskapene tilby en grunnpakke som inkluderer Channel 1, 2, 3, 10, the Educational Channel (23), the Knesset Channel og andre. I tillegg vil myndighetene sette en maksimumspris for kabel-TV i slutten av 2006, men gi rom for «rimelig fortjeneste.»

Følgende reformer vil bli gjennomført i 2006, om de godkjennes av Knesset:
– Et kutt i vernepliktsperioden på et halvt år.
– Man skal oppmuntre Yeshiva-studenter til å ta del i arbeidsmarkedet. «Yeshiva-studenter kan begynne å jobbe når de er 23, i stedet for når de er 28 som de gjør i dag,» sier finansminister Benjamin Netanyahu.
– Kutt i minstelønnen for ansatte under tjuefem år.
– Restriksjonene på antall flygninger lagt på utenlandske flyselskaper til og fra Israel, vil bli opphevet. Dette vil senke flyprisene og bidra til å utvikle turistmarkedet.
– Redusering av antallet medisiner på resept.
– Reform i boligmarkedet og planleggingslovgivningen.
– Reform i elektrisitetsmarkedet.

Kilder: Yedioth Aharonoth, TheMarker.com, Jerusalem Post, Globes Online.

 

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart