Ehud Olmert venter lavere vekst i 2006

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I år ligger den israelske økonomien an til å vokse med over 5 prosent. (Foto: GPO)

Fungerende finansminister Ehud Olmert presenterte budsjettforslaget for Knesset mandag. Finansdepartementet beregner en vekst i neste års økonomi på 3,9 prosent, skriver Yedioth Aharonoth.

De samlede utgiftene til departementene blir på rundt 370 milliarder kroner, eller 40 prosent av bruttonasjonalprodukt. De statlige inntektene blir i følge budsjettet på ca 270 milliarder kroner på årsbasis.

En vekst på 3,9 prosent i økonomien, lavere enn i 2005. I år ligger den nemlig an til å bli en vekst på 5,1 prosent, mens den i 2004 var på 4,4 prosent. Levestandarden er ventet å øke med 2,2 prosent til neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ventet at budsjettet vil bli revidert, særlig på poster som går på beskjempelse av fattigdom. Likevel, sier Olmert, vil man ikke gå utover budsjettrammene. Departementet legger til at en oppgave som er minst like viktig, er å minske ledigheten og øke andelen israelere i arbeid.

Statsminister Ariel Sharon sa mandag at han gir finansdepartementet to uker på å komme med en plan for fattigdomsbekjempelsen. Avgjørelsen kommer i ly av et møte Sharon hadde med visestatsminister Shimon Peres og finansminister Ehud Olmert, hvor man diskuterte 2006-budsjettet. Peres uttrykte bekymring for mangelen på støttefond til hjelp for samfunnets svakeste.

– Det er forbudt å godta en situasjon der 500.000 mennesker går på suppekjøkkener. Når vi ser på underskuddet, må vi først og fremst se på det menneskelige underskuddet, før vi ser på det finansielle underskuddet, uttalte Peres. Flere av Arbeiderpartiets representanter i Knesset, har sagt at de ikke vil stemme for budsjettet, dersom ikke finansdepartementet kommer med tiltak som kan forbedre den sosiale situasjonen.

Statsminister Sharon skal være villig til å gå med på Arbeiderpartiets krav om at minimum 6 milliarder kroner blir satt av til å hjelpe dem som lever under fattigdomsgrensen.

Selv om Ehud Olmert er villig til å forandre på budsjettet, understreker han nødvendigheten av å fortsette den økonomiske linjen som finansdepartementet har kjørt de siste årene.

I midten av november skal Knesset stemme over budsjettforslaget.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag