Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israelernes ulike ferievaner

Levestandarden for befolkningen i Israel har økt betydelig de senere år. En følge av det er økt turisme. Vi skal nå se litt på reisevaner i ulike deler av den israelske befolkningen. De ulike gruppene har så forskjellige vaner at mange reisebyråer spesialiserer seg på turer for bestemte grupper.

I den israelske befolkningen generelt var det slik for noen år siden at når noen av og til reiste til utlandet, kom «hele slekta» med handlelister. Nå reiser gjennomsnittsisraeleren til utlandet tre ganger i året. Det som en gang var ansett som luksus for de rike, er nå innen rekkevidde for de fleste.
Her er noen trekk som er typiske for ulike grupper i Israel. Det vil selvsagt alltid være mange individuelle unntak, det er mer snakk om trender.

Israelske arabere
Inntekten har økt for mange israelske arabere (som bor i selve Israel og er israelske statsborgere, palestinere på Vestbredden og i Gaza omtales ikke her). Det skyldes både en generell inntektsøkning og at flere kvinner nå er i lønnet arbeid slik at familiens inntekt er gått opp.

Israelske arabere reiser ofte på ferie flere familier sammen. De liker å planlegge feriene grundig på forhånd. De liker å dra til steder hvor de kan bade og sole seg. Innen Israel går turen ofte til Eilat ved Rødehavet eller Tiberias ved Gennesaretsjøen. De reiser gjerne til Hellas og Tyrkia. Og de reiser til arabiske land, særlig nabolandene Egypt og Jordan. [Israelske jøder har også lov til å reise dit. Men etter en rekke ubehagelige episoder for israelere er det nå få som gjør det.] Israelske arabere reiser også til Saudi-Arabia, hvor jøder ikke har adgang. I det siste har de israelske araberne også begynt å reise til Praha og Budapest.

Araberne klager over at sikkerhetskontrollen de er utsatt for på Ben-Gurion-flyplassen i Israel, er så omfattende at det oppleves som sjikane. Men samtidig forstår de at en grundig kontroll er påkrevd. De fleste har vennet seg til det, selv om det er ubehagelig.

Haredim
Haredim (de ultra-ortodokse) har spesielle problemer når de er ute og reiser. For det er ikke alle steder som er lagt opp slik at det er lett å følge de strenge loven for hva de kan gjøre på sabbaten, hva de kan spise osv. Dessuten liker de ikke å være på steder hvor det også er lettkledde kvinner.

I Israel reiser de gjerne til Jerusalem og til en del hoteller ved Dødehavet og i Nord-Israel som er lagt opp etter deres behov. Ellers i verden reiser de helst til steder hvor det er en stor menighet av likesinnede jøder. I mange tilfeller organiserer den lokale menigheten oppholdet med overnattinger og det som ellers skal skje. Belgia og New York er populære steder. Haredim reiser også av og til på korte turer til Hellas og Tyrkia (som jo ikke er så langt fra Israel), og tar om nødvendig med seg kosher mat som hermetikk.

Jøder som ikke er så strengt ortodokse, har større muligheter. De liker å ha en synagoge i nærheten og restauranter som serverer (noenlunde) kosher mat. Men mange reiser også til India, land i Sør-Amerika og andre land langt borte. Sekulære jøder har ingen spesielle hensyn til annet enn sikkerheten.

«Russerne»
Et stort antall jøder er innvandret fra det tidligere Sovjetunionen til Israel, de fleste etter 1989. De kalles ofte for «russerne» i Israel.

«Russerne» reiser først og fremst til de klassiske, europeiske reisemål som Sveits, Østerrike og Italia. De ønsker å lære noe på turen, så de ønsker dyktige guider som kan gi dem mye informasjon, og de besøker museer, teatre og operaer. De foretrekker ordentlige hoteller, ikke hytter og andre løsninger. Og de bestiller sine reiser lenge i forveien.

Et annet typisk trekk er at mens israelere flest holder seg hjemme under de store høytidene (jødisk nyttår, Yom Kippur), reiser «russerne» gjerne utenlands da.

Kilde: En artikkel av Michal Crystal på Ynetnews.com (Yediot Aharonot) 16. juli 2008.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart