Boikotter sabbatsåpne butikker

Butikkjeden Shefa Shuk i Israel pådro seg vrede fra ultra-ortodokse (haredi) rabbinere fordi kjeden lot noen butikker være åpne på sabbaten. Det førte til at den ultra-ortodokse Komiteen for sabbatens hellighet erklærte boikott av kjeden. Så mange haredim (og kanskje andre religiøse jøder også) fulgte oppfordringen til boikott at kjeden led et meget følbart tap.

Nå har kjeden Shufersal pådradd seg oppmerksomheten til rabbinerne. Haredim har et spesielt forhold til denne kjeden. Butikkjeden Yesh er en underkjede av Shufersal. Den er spesielt tilrettelagt for haredim. En talsmann for rabbinerkomiteen sier at 50 prosent av Shufersals kjøpere er haredim.

Grunnen til advarslene fra rabbinerne er at Shufersal ligger i forhandlinger med bokkjeden Steimatzky om å kjøpe en 20 prosent eierandel. Men Steimatzky lar noen av sine butikker være åpne på sabbaten. Så dersom Shufersal kjøper seg inn der, kan det bli full boikott.

De ultra-ortodokse – haredim – bruker sin markedsmakt i kampen for at sabbaten skal bli mest mulig overholdt i et ellers hovedsakelig sekulært israelsk samfunn.

Kilde: En artikkel av Kobi Nahshoni på ynetnews.com (Yediot Aharonot) den 28. desember 2008.

 

Forrige artikkelØkte med 16 prosent i år 2008
Neste artikkelKritikk mot Ahmadinejads økonomiske politikk
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no