Boikotter sabbatsåpne butikker

Butikkjeden Shefa Shuk i Israel pådro seg vrede fra ultra-ortodokse (haredi) rabbinere fordi kjeden lot noen butikker være åpne på sabbaten. Det førte til at den ultra-ortodokse Komiteen for sabbatens hellighet erklærte boikott av kjeden. Så mange haredim (og kanskje andre religiøse jøder også) fulgte oppfordringen til boikott at kjeden led et meget følbart tap.

Nå har kjeden Shufersal pådradd seg oppmerksomheten til rabbinerne. Haredim har et spesielt forhold til denne kjeden. Butikkjeden Yesh er en underkjede av Shufersal. Den er spesielt tilrettelagt for haredim. En talsmann for rabbinerkomiteen sier at 50 prosent av Shufersals kjøpere er haredim.

Grunnen til advarslene fra rabbinerne er at Shufersal ligger i forhandlinger med bokkjeden Steimatzky om å kjøpe en 20 prosent eierandel. Men Steimatzky lar noen av sine butikker være åpne på sabbaten. Så dersom Shufersal kjøper seg inn der, kan det bli full boikott.

De ultra-ortodokse – haredim – bruker sin markedsmakt i kampen for at sabbaten skal bli mest mulig overholdt i et ellers hovedsakelig sekulært israelsk samfunn.

Kilde: En artikkel av Kobi Nahshoni på ynetnews.com (Yediot Aharonot) den 28. desember 2008.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise