Privat hjelpearbeid

Gjennom århundrer uten eget land har jødene hatt et utstrakt sosialt sikkerhetsnett. Det har mye vært i regi av menighetene. Jødene har hatt egne sykehus, utdeling av mat og andre nødvendighetsartikler for fattige og andre hjelpetiltak.

Israel har vært et land med omfattende sosialt sikkerhetsnett i form av trygder og ulike støtteordninger. Men under den økonomiske krisen på begynnelsen av 2000-tallet måtte den israelske regjeringen skjære kraftig ned på de sosiale godene israelerne til da hadde nytt godt av. Det økte behovet for private hjelpetiltak. Det har derfor vært en oppblomstring på den private hjelpefronten de senere år. Uten det ville situasjonen for Israels fattige vært vesentlig verre enn den er.

Fra bord til bord
Noen av de utallige hjelpetiltakene drives av organisasjonen Fra bord til bord, startet av den amerikanske advokaten Joseph Gitler. Organisasjonen har over 100.000 frivillige. De henter inn mat som ellers ville bli kastet og fordeler den til folk som ikke ville hatt råd til å kjøpe den.

Ved bryllupper, bar mitzvaher (konfirmasjoner), jubileer, kongresser m.m. blir det som regel laget vesentlig mer mat enn den som blir spist. Bakerier, hoteller, restauranter, fabrikker for mat med kort levetid og militære baser er eksempler på bedrifter som har mye mat til overs de fleste dagene. Bønder har produkter som pga. størrelse eller av andre grunner ikke kan selges, selv om maten i og for seg er god. Dette er eksempler på hvor Fra bord til bord henter overskuddsmat.

I 2008 delte organisasjonen ut mer enn 600.000 måltider til fattige. I tillegg ble mer enn 1.200 tonn matvarer delt ut via andre hjelpetiltak som suppekjøkkener, eldresentre, ungdomssentre og overnattingssteder for hjemløse.

Etter at finanskrisen slo til høsten 2008, har behovet for hjelp økt vesentlig. Samtidig er bedrifter og privatfolk blitt mer forsiktige og mindre overdådige med maten, slik at tilgangen på mat er redusert. Organisasjonen forsøker derfor å nå trekke flere med som leverandører.

Kilde til opplysningene om Fra bord til bord: En artikkel av Stacey Maltin på ynetnews.com (Yediot Aharonot) den 14. juni 2009.

 

Forrige artikkelIsrael-konferansen 2009
Neste artikkelTo tusen år gammelt steinbrudd funnet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.