Hvilken jøde har størst internasjonal innflytelse?

I Jerusalem Posts første årlige kåring av verdens femti mektigste og mest innflytelsesrike jøder, kommer Israels statsminister Benjamin Netanyahu øverst.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Avisen sier de har laget listen basert på en rekke kriterier. Blant annet handler det om personenes tilgang til og forvaltning av makt, deres evne til å øve innflytelse, samt individuelt talent.

– Jposts liste over de femti mest innflytelsesrike jødene i verden er ikke ment å underbygge antisemittiske stereotyper om at jødene kontrollerer verden. Heller ikke bør listen brukes som kilde til nasjonal eller religiøs stolthet, av den grunn at selv om alle på denne listen identifiserer seg som jøder, betyr det ikke nødvendigvis at jødedommen eller Israel har en sentral plass i deres karriere, forklarer de.

Personer fra en rekke ulike sektorer inngår i kåringen, både israelere og ikke-israelere, religiøse og sekulære, personer med ulike politiske ståsteder, kvinner og menn og så videre.

Her følger noen av personene på listen:

1. Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu er nå inne i sitt andre år som statsminister for Israel i den inneværende valgperioden. Han har gått lenger enn noen av sine forgjengere når det gjelder å lette på restriksjonene for palestinerne og fryse boligbyggingen i bosetningene. Hans popularitet har også nådd nye høyder denne uken, etter at landet ble akseptert som medlem av OECD. Det betyr at Israel har blitt anerkjent som et industriland man kan regne med i årene som kommer.

Netanyahu sier blant annet følgende i en kommentar til kåringen:

– Det faktum at Israels statsminister blir sett på som verdens mest innflytelsesrike jøde, demonstrerer den historiske forandringen som zionismen har brakt med seg for det jødiske folk. Et spredt og maktesløst folk kan igjen leve et nasjonalt liv i sin egen suverene stat, i sine forfedres hjemland.

2. Ben Bernanke
Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke er en svært populær mann i USA. I fjor ble 56-åringen kåret til “årets personlighet” av prestisjetunge Time Magazine. Ifølge president Barack Obama er det også ham verdenssamfunnet bør takke for at ikke finanskrisen utartet seg til å bli en ny depresjon.

3. Rahm Emanuel
Obamas stabsjef skal ifølge hans kritikere være hovedgrunnen til at Det hvite hus har inntatt en mer kritisk holdning til Israel. Andre hevder Emanuel var sentral i arbeidet med å roe spenningen mellom Washington og Jerusalem i vår. Han er uansett regnet for å være en skikkelig tøffing og vervet seg frivillig i IDF under den første Irak-krigen tidlig på 1990-tallet.

4. Sergey Brin
Sammen med Larry Page (som har en jødisk bestemor) var Brin med å starte opp Google, som i dag er verdens største internettselskap. Sammen har de besøkt Israel ved en rekke anledninger, blant annet ved president Shimon Peres’ 80-årsdag.

7. Shimon Peres
Den 86-årige presidenten nyter større makt og innflytelse enn noen av sine forgjengere i stillingen. Hans politiske karriere har vært preget av en rekke kontroverser og en rekke nederlag. I dag kler han imidlertid rollen som samlende statssymbol svært godt.

9. Alan Dershowitz
Dershowitz er en internasjonalt anerkjent jurist som har vært advokat i en rekke høyt profilerte saker. Blant annet forsvarte han O.J. Simpson i den mye omtalte rettsaken på 1990-tallet. Han er også kjent for sitt urokkelige forsvar av Israel.

Andre navn på listen som kan være verdt å nevne er følgende:
12. Israels forsvarsminister Ehud Barak
14. Guvernør i New York, Michael Bloomberg
15. Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner
16. Forsvarssjef i Israel, Gabi Ashkenazi
17. Sentralbanksjef i Israel, Stanley Fischer
18. Utenriksminister i Israel, Avigdor Lieberman
30. Forfatter og fredsprisvinner Elie Wiesel
31. Hollywood-regissør Steven Spielberg
37. Internasjonal jurist Richard Goldstone
46. Musiker Bob Dylan
47. Russisk investor og eier av den engelske fotballklubben Chelsea, Roman Abramovitch

Forrige artikkelObama: – Syria har brutt resolusjon 1701
Neste artikkelJakt på terrormistenkte i Tel Aviv
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no