Reaktorarbeidere klager på kreftproblemer

Et satelittbilde av Dimona-reaktoren fra 11. november 1968. (Foto: Wikipedia)
Et satelittbilde av Dimona-reaktoren fra 11. november 1968. (Foto: Wikipedia)

44 tidligere ansatte har saksøkt operatøren av Dimona-reaktoren for helseproblemer de har opplevd etter å ha arbeidet der. I retten avslørte de onsdag i forrige uke informasjon som tyder på at det har forekommet lekkasjer ved reaktoren på grunn av sikkerhetsproblemer, uten at det ble satt igang tiltak for å verne arbeiderne.

Den sykdommen de fleste av arbeiderne har slitt med er kreft, som de mener kommer som en følge av strålingen de har blitt utsatt for. Deres advokat siterte i retten et notat fra en inspektør i 1992, som fant radioaktivt materiale et sted i reaktoren hvor det ikke skulle vært. Andre interne notater tyder også på at det har blitt funnet radioaktivt materiale rundt i lokalene.

Tidligere nestleder for sikkerhetsavdelingen ved Dimona, Dan Litai, var en av vitnene som advokat Ilan Kaner benyttet seg av under høringen ved distriktsdomstolen i Petah Tikva, melder Ha’aretz.

– Lekkasjer inntreffer. Det har vært lekkasjer siden dagen da Dimona ble bygget og jeg antar at det fortsatt er det, forklarte han.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag