– Nyttårsfeiring er ikke kosher

– Israels teokrater ønsker ikke å vite at det er nyttår, fordi det ikke er kosher, skriver Josh Mintz.

Fyrverkeri. (Illustrasjonsfoto: sj liew, flickr.com)
Fyrverkeri. (Illustrasjonsfoto: sj liew, flickr.com)
MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

Det er 2012.

– Men du er tilgitt dersom du ikke har oppdaget det, fordi det var en ganske rolig feiring her i Israel, skriver Mintz i Ha’aretz. Han studerer internasjonale relasjoner og Midtøsten, og er kommunikasjonsdirektør i organisasjonen Bli venn med en soldat (Friend a Soldier).

– Det er forståelig at Israel ikke bruker offentlige midler til å feire nyttår med selskap og fyrverkerishow, for det er ikke en jødisk eller israelsk høytid. Det er trist (jeg elsker fyrverkeri), men det er forståelig, innrømmer Mintz.

Offisielt følger Israel den hebraiske kalender, hvor nyttår som regel faller i september/ oktober. Etter denne kalender startet år 5772 ved solnedgang 28. september 2011, og varer fram til 16. september 2012. I år 1700 gikk Norge og Danmark over fra å bruke juliansk til å bruke gregoriansk kalender.

 

Russiske jøder feirer nyttår

Mintz påpeker at mange israelske jøder kommer fra land hvor nyttårsfeiring ble tatt veldig alvorlig, ikke minst gjelder det innvandrere fra det tidligere Sovjetunionen. Mange av de sekulære, russisk-talende jødene feirer nyttår med trær og en mann i rød dress som deler ut gaver (”Bestefar Frost”). Dette har ingenting med kristen julefeiring å gjøre, og er derfor ”uskyldig”, i følge Mintz.

Slik tenker ikke myndighetene som deler ut kosher-sertifikater til spisesteder. Byråkratene, som ser på seg selv som beskyttere av Israels jødiske integritet, tar kosher-lisensen fra restauranter som benytter symboler som kan knyttes til kristen julefeiring.

– De bruker det eneste våpenet de har, som om en nyttårsfest med noen av de uskyldige symbolene fra arven til over én million israelere skulle påvirke integriteten til maten, skriver Mintz.

– Jøder over hele verden feirer nyttår med glede, uten å gå på kompromiss med sin jødiskhet i det hele tatt, påpeker Mintz.

I sin forsvar for å markere nyttår, henter han støtte fra rabbiner og jusprofessor Michael Broyde fra American Beth Din. Broyde mener nyttårsfeiringen fra den kristne kulturkrets har fjernet seg fra sine religiøse røtter, og at det er gode ikke-religiøse grunner til å markere dagen. Han mener jøder også kan markere Thanksgiving og Valentine med god samvittighet, men anbefaler å avstå fra Halloween-feiring.

 

Forrige artikkelDirekte samtaler i Amman
Neste artikkelStrid om kvinner på buss
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -