Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Det israelske samfunnet sekulariseres

Sekulære israelere kan tillate seg å spise brød med surdeig også i påsken, påpeker Eitan Haber. (Foto: Or Hiltch, flickr.com)
Sekulære israelere kan tillate seg å spise brød med surdeig også i påsken, påpeker Eitan Haber. (Foto: Or Hiltch, flickr.com)
- Det er ikke sikkert vi ser det, men makten til Israels religiøse establishment er på tilbakegang, skriver Eitan Haber i Yedioth Aharonoth.

Veteranjournalisten velger en helt annen vinkling enn det som er vanlig i israelske aviser. De siste månedene har konflikten mellom de sekulære og ultraortodokse stått i fokus, og som oftest tegnes det et bilde av sterkt religiøse krefter som stadig vokser seg sterkere.

– Bare de som har skikkelig hukommelse forstår at de sekulære til syvende og sist vinner, og vinner stort, innvender Haber. Han begrunner dette med å stille en rekke spørsmål:

– Husker noen at militære kjøretøy en gang måtte ha en skriftlig tillatelse undertegnet av en generalmajor for å kunne kjøre på sabbaten?

– Husker noen at man måtte snike seg bort og holdt seg skjult om man skulle spise et pitabrød i påsken? [Religiøse jøder spiser ikke surdeig i påsken.]

– Hvem våget å holde butikken åpen på sabbaten i gamle dager? Og nå er kjøpesentre åpne! Det er vilt!

– Hva med et jødisk bryllup etter de reformerte eller konservative jødenes tradisjon? Man kunne bare drømme om det tidligere.

Nå er alt dette dagligdags i Israel. Haber mener dette beviser at makten til det religiøse establishment er blitt redusert gjennom årene.

– Vi bør bestemme oss for å leve side om side og vise toleranse og forståelse for hverandre, skriver Haber.

– Det er ikke noen annen sjanse. Som noen engang sa: Jøder, vi er brødre! avslutter den sekulære journalisten sin artikkel.

 

– Soldater ba ikke til Gud

Kanal 10 i Israel rapporterte tirsdag 17. januar fra en tale som innenriksminister Eli Yishai fra Shas-partiet holdt tidligere i uken. Yishai hevdet at IDF mislyktes i Den andre Libanon-krigen i 2006 fordi soldatene ikke ba eller ”løftet sine øyne til Gud”.

– I Seksdagerskrigen [i 1967], løftet hver eneste jøde, og hver jøde som dro i strid, sine øyne til sin Skaper. Men i Den andre Libanon-krigen stolte IDF bare på sin egen styrke, skal Yishai ha sagt.

– Det er en viktig lekse. Når alle arabiske stater står mot det jødiske folk, er det studier av Torahen som vil redde oss, la han til.

Yishai mener Israels seier i Seksdagerskrigen, mot en fiende som var svært overlegen i antall soldater, stridsvogner og fly, var et mirakel.

– Den gang var vi den svakeste hæren i Midtøsten. Vi hadde ikke noen sjanse til å vinne. Plutselig flyktet alle og Israel vant, påpekte Yishai. I 2006, i krigen mot Hizbollah, var Israel ”den sterkeste hæren i Midtøsten”, sa han.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart