Fremtiden ser lys ut for beduiner i Negev

Miljøvern og økonomisk fortjeneste går hånd i hånd for Negev-beduiner og Arava Kraftverk. Veien er lagt for det første solcellefeltet på beduinsk eiendom.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Etaten for offentlige tjenester har gitt lisens for at Tarabin-familien kan bygge et 8 megawatts solcellepanelfelt på deres eiendom i Abu Rasma-området i nord-vestlige Negev, forteller Jerusalem Post.

 

Samarbeid mellom Tarabin-familien og Arava Kraftverk

Feltet vil koste 172 millioner kroner å bygge, og vil være på et 150.000 kvadratmeter stort område. Feltet kommer til å bli utviklet av Arava Kraftverk, som åpnet Israels første middelsstore solcellepanelfelt i kibbutz Ketura i juni 2011. Dette var også det første kommersielle solkraftverket.

 

For halvannet år siden inngikk Tarabin-familien og Arava Kraftverk avtalen om å samarbeide. 80 prosent av midlene til byggeprosjektet er forventet å komme fra OPIC (Overseas Private Investment Corporation), som er et selvstendig amerikansk statsorgan.

 

– Jeg vil takke alle de som har arbeidet for å få til dette, sier lokalleder Haj Musa Tarabin. Han takket Aravas president Yosef Abramowitz, for hans visjon om sosial rettferdighet.

 

– Dette er en drøm som blir til sannhet for den beduinske befolkningen, fordi solkraft vil bli en konstant kilde for inntekt og økonomisk fordel for beduinene i Negev. Jeg håper det kommer til å bli mange flere solprosjekter for samfunnet vårt i fremtiden, sier Tarabin.

 

Kronglete prosess

Det har ikke vært en lett prosess å få lisens. Etaten for offentlige tjenester utsatte beslutningen to ganger i januar. Abramowitz fryktet at dette ville være negativt for prosjektet, fordi i løpet av den perioden ble mer og mer av solcellefeltkvoten tatt. Det er satt et tak på 300 megawatt totalt for middelsstore solcellefelt.

 

Oppfordrer til spesiell beduinkvote

Abramowitz håper at regjeringen vil tildele en spesiell kvote for beduinske solcellefelt, slik at de ikke blir stengt ute av konkurransen for å skaffe seg løyver.

– Hvis Israels regjering ikke tildeler en betydelig andel til beduinske solcellefelt, kommer det til å bli vanskelig for disse israelske statsborgerne å virkelig delta i solindustrien, ettersom de er i en uheldig situasjon sammenliknet med andre landeiere, sier Abramowitz.

 

Miljøvennlig energiproduksjon

Den israelske staten har i en årrekke prøvd å utnytte solkraft. Solenergi er ikke bare en naturlig ressurs som Israel har mye av, men også en som ikke må transporteres fra andre land. Negev-ørkenen er et av de mest solfylte områdene i Israel og et naturlig senter for solenergiproduksjon. Joe Cohen, administrerende direktør i Arava Kraftverk, mener at dette nyeste solenergiprosjektet ikke bare er et miljøprosjekt, men også for sosial rettferdighet.

– Jeg er stolt av at Arava Kraftverk går foran i å bryte vei for entreprenørskap som integrerer sosial rettferdighet i et økonomisk og grønt forretningsprosjekt, sier han.

 

Solkraft kan bli løsningen for Negev-beduinene

Abramowitz var også meget klar på at økonomisk og sosial rettferdighet må bli gitt til beduinene.

– Solkraft for beduinene i Israel kan bli et positivt eksempel for alle urinnvånere over hele verden … med historiske landkrav, sier han.

Arava Kraftverk har avtaler med fem beduinfamilier om å bygge solcellefeltet, som til slutt vil være 540.000 kvadratmeter og gi effekt på rundt 31 megawatt.

– En blomstrende og utviklet solindustri blant beduinene kommer til å gi en økonomisk og sosial løsning for en av Israels vanskeligstilte befolkningsgrupper, sier Jon Cohen. Han håper at den israelske staten vil se på dette som en langtidsinvestering som vil løfte beduinene opp av fattigdom og den vanskelige situasjonen mange av dem lever i.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise