Mer kriminalitet i den arabiske sektoren

30 prosent av innsatte i israelske fengsel er arabere. Statsminister Benjamin Netanyahu sier situasjonen er utålelig for lokalsamfunnene.
Arabisk landsby i Israel. (Foto: Ari Moore, flickr.com)
Arabisk landsby i Israel. (Foto: Ari Moore, flickr.com)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Den parlamentariske kommisjonen som undersøker “sivil terror i arabisk samfunn i Israel” møttes mandag, forteller Yedioth Aharonoth. Knesset-medlem Ahmed Tibi, som representer Den Forente Arabiske liste – Ta’al i Knesset, innkalte til møtet. Statsminister Benyamin Netanyahu, minister for intern sikkerhet Yitzchak Aharonovitch, politisjef Yohanan Danino, finansminister Yuval Steinitz og Knesset-president Reuven Rivlin var tilstede.

 

Over 50 prosent av kriminalitet blir ikke innrapportert

Aharonovitch presenterte skremmende tall om kriminaliteten i den arabiske sektor. Han sa at over 30 prosent av innsatte ved israelske fengsel er arabere. Dette er en kraftig overrepresentasjon, for en minoritet som utgjør omkring 20 prosent av befolkningen. Ministeren fortalte også at i 2011 håndterte politiet 1100 skyteepisoder i den arabiske sektoren og 64 mordsaker.

– Det er også et problem at mange tilfeller ikke blir rapport… Vi må ta de tallene vi har og i hvert fall doble dem, var Aharonovitchs dystre konklusjon.

 

40 prosent av arabere frykter kriminalitet

Kommisjonen møttes og snakket om flere forskjelle aspekter ved kriminalitet i de arabiske lokalsamfunnene i Israel.

Politiets tall viser at det er mindre kriminalitet generelt i Israel, men en økning i den arabiske sektoren, påpekte Netanyahu.

– Kriminaliteten i den [arabiske] sektoren har gjort livene deres utålelige, når det gjelder drap, drap av kvinner, ran og trakassering. Mer enn 40 prosent frykter at de vil ble utsatt for kriminalitet – det er som i Ville Vesten, og vi må gjøre noe, sa Netanyahu.

Politisjef Danino snakket om æresdrap. Han sa at politiet nå har gått bort fra å bruke denne betegnelsen, og at de nå klassifiserer dem som “drap i hjemmet”.

 

Israelske arabere forventer hjelp

Tibi sa at den arabiske sektoren forventer at politiet tar ansvar for kriminalitet, forbygger den og løser kriminelle saker. Han nevnte også problemet med ulovlige våpen spesielt.

– Vi ønsker også å vite hva som blir gjort for å samle inn ulovlig våpen, sa han til kommisjonen.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise