Et barn, to biologiske mødre

Familiedomstolen i Ramat Gan mener innenriksdepartementet må godkjenne både eggdonor og surrogatmor som biologiske mødre.
Den ene kvinnen i det lesbiske paret leverte egget, den andre gjennomførte svangerskapet som surrogatmor. (Illustrasjonsfoto: Ambernectar 13, flickr.com)
Den ene kvinnen i det lesbiske paret leverte egget, den andre gjennomførte svangerskapet som surrogatmor. (Illustrasjonsfoto: Ambernectar 13, flickr.com)

Ramat Gan familiedomstol bestemte søndag å anerkjenne begge kvinnene i et lesbisk par som de biologiske mødrene til et barn. Det lesbiske paret ble gravide for seks år siden med helsedepartementets godkjennelse. De tok egget fra den ene kvinnen, fertiliserte det med sæd fra en anonym sæddonor, og satte det inn i den andre kvinnen, som bar barnet frem til termin.

Barnet ble født i 2007. Innenriksdepartementet anerkjente da kun kvinnen som hadde båret barnet som barnets mor. Departementet nektet å anerkjenne foreldreretten til den andre kvinnen, til tross for at hun hadde vært eggdonoren til sin egen partner. Paret ble fortalt at hun måtte søke om å få lov til å adoptere barnet. Dette nektet paret, og ba retten om å kreve at innenriksdepartementet anerkjente eggdonoren som barnets andre mor.

 

Innenriksdepartementet: Vi sa i fra på forhånd

Departementet argumenterte at det er umulig å anerkjenne begge kvinnene som mødre automatisk. De understreket at før hele graviditetsprosessen hadde blitt satt i gang, hadde de sagt fra til kvinnene at eggdonoren ikke ville bli anerkjent som barnets mor.

 

Retten: Eggdonor er den biologisk mor også

Dommer Alyssa Miller kritiserte statens beslutning. Kvinnen som gav egget er biologisk i slekt med barnet. Hun er barnets biologiske mor, og det er derfor ulogisk å kreve at hun adopterer sitt eget barn, mener Miller.

– Denne beslutningen vil gi moren som donerte muligheten til å oppfylle sin foreldrerett – en grunnleggende rett som er ansett som en naturett, en som kommer fra humanitet, sa dommer Miller i sin beslutning, forteller Yedioth Aharonoth.

Parets advokat, Naama Tzoref Halevy, var meget glad over rettens avgjørelse melder Jerusalem Post.

– Dette er en stor prestasjon, sa hun og fortsatte: Dette setter presedens ikke bare på et nasjonalt nivå, men over hele verden, sa hun.

Advokaten tror det er usannsynlig at dette vil skje alt for ofte igjen i Israel, ettersom helsedepartementet har besluttet å forby kvinner å overføre egg fra en kvinne til en annen. Loven er ment å beskytte surrogatmødres rettigheter. Tzoref Halevy mener det kun finnes fire andre slike tilfeller i Israel på det nåværende tidspunkt.

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise