Israel kler seg ut

Purim blir hvert år feiret av jøder over hele verden. Høytlesning av Esters bok, utkledning og fester er del av det som kanskje er jødedommens morsomste høytid. Purim startet onsdag kveld.
Barn har kledd seg ut til purimfesten. (Arkivfoto: GPO)
Barn har kledd seg ut til purimfesten. (Arkivfoto: GPO)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Som ved ethvert godt utkledningsselskap, er parader og kåringer essensielle deler av slike fester. I Tel Aviv skal den historiske «adloyada» Purim-paraden igjen gå gjennom byens gater i år.

Les bakgrunnsartikkel om Purim-festen.

 

Adloyada-paraden

Adloyada-paraden var i sin tid legendarisk. Navnet kommer fra det hebraiske uttrykket «ad lo yada,» som betyr «inntil man ikke kan se forskjell». Uttrykket referer til Purim-tradisjonen å drikke alkohol inntil man ikke lenger kan se forskjell på den onde Haman og den gode Mordechai – to av hovedpersonene i Esters bok. Rabbinerne diskuterer fortsatt hva akkurat dette betyr.

Den første adloyada-paraden ble holdt i 1912 i Tel Aviv og fortsatte frem til 1936. Den ble så gjenintrodusert på 1950-tallet og ble arrangert frem til en gang på 1970-tallet. På tidlig 1980-tall var det Adloyada-paraden på Shenkingaten i Tel Aviv som gjaldt, men også dens popularitet dalte – akkurat slik som musikken som inspirerte den.

Achbar Hair, er et ukentlig magasin som informerer om ukens kulturtilbud i de store byene i Israel. Magasinet forteller at de som i fjor sommer organiserte de sosiale velferdsprotestene nå ønsker å gjenstarte den legendariske adloyada-paraden i Tel Aviv. Og med lokale entusiaster på saken, er adloyada-paraden tilbake. Klokken elleve torsdag starter paraden ved hjørnet av Hayarkonparken og kommer til å gå forbi den sentrale busstasjonen og kommer til å ende opp ved Hatikvaparken rundt klokken tre.

 

Tel Avivs byråd sier ingenting

Grassrotbevegelsen spurte Tel Avivs byråd om de ønsket at paraden skulle være et offentlig kommunetiltak, men at de ikke hadde fått noe svar. Akhbar Hair kommenterer tørt at det kanskje er like greit, i og med at kommunen hadde sagt til dem at Purim-tilstelninger i kommunens regi har endret form og ikke lenger tar sted midt i byen, slik som en adloyada-parade,  på grunn av budsjettbegrensninger, logistikk og fordi det er andre parader ikke langt unna, som i den nærliggende byen Holon. Kommunen arrangerer Purim-tilstelninger i samfunnshus rundt om i Tel Aviv for byens innbyggere.

Organisatorene av paraden sier de ikke bryr seg om Tel Avivs byråds likegyldighet. De sier de ikke trenger offentlig hjelp til å fylle gatene med folk, fest og god stemning.

Rundt om i Tel Aviv og i landet ellers har det vært og kommer det til å være Purim-tilstelninger hele denne uken. Skolebarn landet rundt har feiret med karneval og kostymeoppvisninger.

 

Hva er Purim?

Jøder feirer Purim til minne om dronning Esters redning av det jødiske folket. I Esters bok i bibelen kan man lese om hvordan dronning Ester reddet jødene fra å bli drept av den onde Haman ved å bruke kvinnelist og god politisk innsikt. Under Purim er det jødisk tradisjon å lese Esters bok høyt, gi matgaver til venner og pengegaver til de fattige, kle seg ut og ha kostymefester.

Du kan se bilder fra tidligere års adloyada-parader her.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise