– Våre falne har gjort at freden vil komme

President Shimon Peres talte på minnemarkering for Israels falne soldater torsdag kveld. “IDF er sterkere enn noensinne,” forsikret han.

Israels president Shimon Peres mener IDF er sterkere enn noensinne. (Foto: Ewan McIntosh)
Israels president Shimon Peres mener IDF er sterkere enn noensinne. (Foto: Ewan McIntosh)

Torsdag kveld markerte Israel sine 22.993 falne soldater med ett minutts stillhet ved solnedgang. Minnedagen for falne soldater og terrorofre avløses onsdag kveld av Uavhengighetsdagen.

Under den årlige minnemarkeringen ved Vestmuren talte blant annet president Shimon Peres og forsvarssjef Benny Gantz.

– Israel ble født ut av en stor drøm og har bygget en enda større virkelighet enn denne drømmen. I dag er IDF sterkere enn noensinne og og innehar strategisk visdom og sofistikert teknologi. Fred vil komme takket være våre falne soldater, sa Peres under sitt innlegg.

– Deres elskede utgjorde en viktig brikke i oppnåelsen av en stat. Vi står for alltid i gjeld til deres barn. Ingen handling eller gest fra vår side kan lette på deres smerte og minnene vil ikke forsvinne, fortsatte han.

 

Må stå side om side
Gantz forklarte hvordan Israels indre styrke gjør at Israel kan stå imot sine fiender.

– Vi har en plikt til å utviske forskjellene, stå side ved side og tjenestegjøre i IDF, vår hær […] Dersom vi holder fast ved vår besluttsomhet og og bevarer vår indre fred, kan vi samle kreftene som er nødvendig for å holde våre fiender borte fra grensene og åpne for fred, sa forsvarssjefen.

 

Minnes sin bror Yonatan
en annen minnemarkering i Jerusalem ved minnesmerket Yad Lebanim, talte Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

– For oss, de frarøvede familiene, stod tiden stille da vi fikk den fryktelige nyheten. Et fryktelig sverd kuttet våre liv i to, sa statministeren. Han mistet sin bror Yonatan Netanyahu under Entebbe-raidet i 1976.

– Hver eneste minnedag tenker jeg på min kjære bror som har dødd, på mine foreldre som har mistet sin sønn, og min bror Ido som også har mistet en bror. Som så mange andre minnes jeg kamerater som har falt, sa statsministeren.

 

Ofrene gav Israel uavhengighet
– Når minnesirenene lyder vil vi alle bli som én familie. Israels innbyggere vil forenes i sorgen og minnene. De vil bøye sine hoder i takknemlighet til dem som har ofret sine liv for å beskytte vårt folk. Takket være dem ble vi gitt uavhengighet og retten til å leve trygt i vårt land, sa Netanyahu.

Forrige artikkelHaniyeh valgt til ny toppleder i Hamas
Neste artikkel135.000 flere israelere på ett år
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no