“Big Brother-loven” overlevde Høyesterett

Israelske myndigheter vil nå kunne innføre en ny lov som vil gi dem muligheten til å benytte telefonavlytting og overvåkning av datamaskiner i etterforskningen.

Dorit Beinisch. (Arkivfoto: GPO)
Dorit Beinisch. (Arkivfoto: GPO)

Israel Bar Association og Association for Civil Rights in Israel hevdet i sin begjæring til Høyesterett at loven i unødvendig stor grad vil krenke retten til privatliv. Den kan også gå ut over anonymiteten som advokater, doktorer, journalister og andre profesjonelle nyter, hevdet de.

Men de sju høyesterettsdommerne, ledet av Dorit Beinisch, mener regjeringen fint kan fortsette sine planer om å innføre det som i Israel blir kalt for “Big Brother-loven”. En rekke statlige organer, som for eksempel  antikvitetsmyndighetene, natur- og parkmyndighetene og miljødepartementet, vil fra nå av kunne ta seg nye friheter i sitt arbeid, skulle lovforslaget bli vedtatt.

Krenker privatliv, men bidrar til ro
Beinisch var enig i at loven krenker retten til privatliv, men at den moderne teknologiske virkeligheten nødvendiggjør utviklingen.

– De eksisterende teknologiske redskapene gir myndighetene avanserte midler å krenke retten til privatliv med på den ene siden, men bidrar på den andre siden til [at myndighetene kan] utføre sine plikter og opprettholde offentlig ro og orden.

Men retten understreker at myndigheten som nå blir gitt til offentlige organer, kun kan bli brukt i spesifikke saker hvor det er nødvendig av “konkrete og spesifikke årsaker”.

Forrige artikkelPolitimenn dømt for uaktsomt drap
Neste artikkel– IDF mangler tusenvis av soldater
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no