Stadig færre røykere i Israel

På verdens tobakksfrie dag 31. mai har to undersøkelser som omhandler røyking i Israel blitt publisert.

Israel har den laveste andelen kvinnelige røykere i hele OECD. (Foto: flickr.com)
Israel har den laveste andelen kvinnelige røykere i hele OECD. (Foto: flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Begge undersøkelsene konkluderer med at antallet røykere i Israel fra 21 år og oppover aldri har vært lavere. I dag røyker kun 20,6 prosent av Israels voksne befolkning.

Tallet er ifølge helsedepartementets statistikker en nedgang på 2,7 prosent fra i fjor, selv om tobakksalget økte med 0,1 prosent fra i fjor. Israelske myndigheter tjente 8 milliarder kroner i avgifter på de 426 millioner sigarettpakkene som ble solgt i løpet av det siste året.

Flere arabere enn jøder røyker
Antallet røykere er mye høyere blant menn (27,1 prosent) enn blant kvinner (14,4 prosent), samtidig som den jødiske befolkningen (19,7 prosent) røyker mindre enn den arabiske minoriteten (25,2 prosent). En tredjedel av de mannlige røykerne svarer at de begynte å røyke under førstegangstjenesten, mens 24,2 prosent av de kvinnelige røykerne svarer det samme.

1 av 2 forsøkte å slutte
Den andre undersøkelsen ble gjennomført av legemiddelselskapet Pfizer. Den viser at 51 prosent av landets røykere har forsøkt å slutte minst to ganger i løpet av det siste året, men uten å lykkes. 81 prosent forsøkte å slutte uten medisinsk hjelp i prosessen. 45 prosent av røykerne svarte at det ville vært vanskelig å gi slipp på “den første sigaretten om morgenen”, mens 30 prosent svarte at de likte å røyke.

Israel har en av de høyeste andelene mannlige røykere i hele OECD, mens de har færrest kvinnelige røykere av samtlige medlemsland.

Forrige artikkelBaraks forslag om ensidig tilbaketrekning kritiseres
Neste artikkelStortingsrepresentanter ble rystet av palestinernes dobbeltspill
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no