Hvorfor trives israelerne så godt?

I den ene meningsmålingen etter den andre, både utført av israelere og av andre, ligger jødene i Israel blant de aller fremste i verden i trivsel. Mange undrer seg over dette. Hvordan kan det være mulig?

Israelerne scorer veldig høyt på tilfredshetsmålinger sammenlignet med innbyggerne i de fleste andre land. (Illustrasjonsfoto: USCJ)
Israelerne scorer veldig høyt på tilfredshetsmålinger sammenlignet med innbyggerne i de fleste andre land. (Illustrasjonsfoto: USCJ)

Her skal vi se litt på to slike målinger. Den ene er målingene bak Israels demokrati-indeks (IDI), den andre er Gallups Globale tilfredshetsindeks (Global Wellbeing Index) (GWI).

Israel er i en krigssituasjon. Og når det ikke er fred, pleier det å slå kraftig og negativt ut på meningsmålingene. Men ikke i Israel.

Bare 38 prosent av jødiske israelere definerer Israels nåværende situasjon som “god”. 60 prosent mener at regjeringen ikke håndterer Israels problemer godt. 62 prosent synes at de har liten eller ingen innflytelse på regjeringens politikk.

 

Ikke så veldig godt

På GWI ligger Israel forholdsvis dårlig an med hensyn til negative opplevelser. Israel ligger sammen med 7 andre land på en delt plass 14-21. (Mange synes kanskje ikke at det er så veldig dårlig det heller!) Der skal man si noe om hvordan dagen før undersøkelsen var. Hva hadde man av fysisk smerte, bekymring, tristhet, stress eller sinne?

Tross disse problemene ligger Israel meget høyt på optimisme og generell tilfredshet. På IDI var 79 prosent av jødene i Israel optimistiske med hensyn til framtida. På GWI lå Israel i 2011 på delt 4.-5. plass sammen med Sverige. Hele 65 prosent av befolkningen sa at de “trives” i en meningsmåling tatt opp i slutten av 2011. Året før lå Israel på 7. plass, så det er altså framgang.

 

Hvorfor så tilfredse?

Evelyn Gordon, som har skrevet artikkelen som er vår hovedkilde, siterer en ung bekjent som forklarte den uventet store tilfredsheten med at israelerne har noe i sitt liv som er større enn dem selv, større enn de daglige tingene. Det gir mening til det de gjennomgår, og gjør at smerte, bekymring, tristhet, stress, sinne og mangel på fred ikke føles så ille likevel.

82 prosent av de israelske jødene definerer seg selv som zionister. De støtter altså at jødene skal ha en stat. Denne staten har de fått, og den er – tross alle feil og mangler – meget vellykket. Innvandrere er kommet til Israel fra hele verden, og generelt har integreringen vært vellykket. Til å begynne med var landet så fattig at de måtte rasjonere maten. Nå er Israel medlem av “de rikes klubb”, OECD. Israel har en forventet levealder blant de aller fremste i verden, og en høyere fødselsrate enn noe annet vestlig land. [Israel vil altså få langt mindre problemer med eldrebølgen enn andre vestlige land.]

Et stort flertall av jødene i Israel venter at Israel fortsatt vil kunne forsvare seg militært når det er nødvendig (85 prosent), at det vil forbli jødisk (78 prosent) og at det fortsatt vil være et drivhus for høyteknologi (84 prosent). De har gleden av å se at det prosjektet de har viet sitt liv til, lykkes mot alle odds.

 

Konklusjon

Alle israelere kan komme med lange lister med ting som ikke er som det burde være i Israel, for eksempel altfor stor forskjell mellom fattig og rik. Men tross dette og mye annet: Israel er levedyktig og i bemerkelsesverdig god form etter 64 år.

Derfor trives israelerne og ser framtida optimistisk i møte.

 

Kilde: En artikkel av Evelyn Gordon på jpost.com (Jerusalem Post) 24. september 2012.

 

Forrige artikkelDrone skutt ned av F-16
Neste artikkelVirker sanksjonene mot Iran?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no