Fond for Holocaust-overlevende er tom for penger

Fondet for medisinstøtte til Holocaust-overlevende i Israel opplever et budsjettunderskudd på over 30 millioner kroner. 6.000 trengende israelere vil ikke få utbetalinger i november, melder fondets leder.
- Jeg har kun sett Tyskland fra innsiden av piggtrådgjerdene, sier Trude Simonsohn (bildet) som overlevde Auschwitz. (Illustrasjon: Bartek Langer)
- Jeg har kun sett Tyskland fra innsiden av piggtrådgjerdene, sier Trude Simonsohn (bildet) som overlevde Auschwitz. (Illustrasjon: Bartek Langer)

Mange av de Holocaust-overlevende  i Israel er avhengig av økonomisk støtte til kjøp av medisiner, og flere tusen har brukt dette fondet til å søke tilbakebetaling av sine medisinutgifter.

Mesteparten av inntektene som fondet er bygget på, kommer fra erstatningsutbetalinger etter søksmål mot den tyske staten etter 2. verdenskrig, forklarer Ha’aretz. Rundt 30 prosent kommer fra staten. For å hindre at de statlige utgiftene brukt på de Holocaust-overlevende øker, har finansdepartementet undertegnet en avtale med medisinbransjen som gir gjenlevende ofre avslag på kjøp av medisiner. Men fordi stadig flere overlevere flytter hjem til Israel og at gruppen stadig blir eldre, var den økonomiske smellen til fondet umulig å unngå, mener direktør Rony Kalinsky.

– Tidlig i år regnet vi oss fram til at det ville bli pengemangel. Vi rettet en appell til Knesset arbeids-, velferds- og helsekomité, som ba statsministeren og finansministeren om å øke tilskuddene. Men ingenting ble gjort. Så dette er situasjonen: Hver dag øker underskuddet med over 750.000 kroner, legger han til.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise