1 av 5 “mattehoder” forsvinner utenlands

20 prosent av israelske professorer i matematikk flytter utenlands for å jobbe, viser en ny undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå.

Illustrasjon: Koen Vereeken
Illustrasjon: Koen Vereeken

Undersøkelsen fokuserer på 20-årsperioden mellom 1985 og 2005, da 360.000 israelere fullførte en akademisk utdannelse. 4,9 prosent av disse har bodd mer enn tre år i utlandet. Gjennomsnittstallet er høyest blant doktorene, der 10,5 prosent har bodd mer enn tre år utenfor Israel. 20 prosent av alle israelske doktorer i matematikk valgte å bo minimum denne perioden borte. Også blant israelske leger er tallet så høyt som 7,2 prosent.

Tallene viser at det er langt vanligere for menn enn kvinner å bo en tid i utlandet. Det er også vanligere blant nye immigranter, særlig de som kommer fra USA, enn for eksempel blant de som har bodd i Israel hele livet. Flere jøder og kristne med akademiske utdannelse reiser ut, enn muslimer og drusere.

Hvor normalt det faktisk er for israelere å flytte utenlands for kortere eller lengre perioder, vises tydelig i en annen undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå. 11 prosent av israelske velgere bor nemlig nå utenfor Israels grenser. Trolig kan det høye tallet delvis forklares med at jødiske immigranter til Israel ofte har familie og sosiale nettverk, som fortsatt bor i sine gamle hjemland.

Forrige artikkelStatsadvokater vurderer utvidet siktelse mot Lieberman
Neste artikkelFlere byggevarer slipper inn på Gaza-stripen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no