Åndelig leder i Shas: – Vi flykter landet!

Shas-bevegelsens åndelige leder, rabbiner Ovadia Yosef, tar sterke virkemidler i bruk for å advare mot en allmenn verneplikt som rammer ultra-ortodokse bibelskolestudenter.

Valgreklame for Shas-partiet på en buss i Jerusalem, med bilde av åndelig leder og rabbiner Ovadia Yosef. (Foto: Hadar Edim)
Valgreklame for Shas-partiet på en buss i Jerusalem, med bilde av åndelig leder og rabbiner Ovadia Yosef. (Foto: Hadar Edim)

Fram til i sommer fikk ultra-ortodokse bibelskolestudenter fritak fra førstegangstjenesten i inntil 10 år mens de studerte, i tillegg til stipend fra staten. Men i realiteten ble de aldri innkalt for å tjenestegjøre i det israelske forsvaret.

Israelsk høyesterett har vedtatt at den israelske Tal-loven, som legitimerte denne praksisen, er i strid med menneskerettighetene og humane prinsipper om jevn fordeling av samfunnsbyrden. Siden den gang har politikerne forsøkt å få på plass en kompromissløsning, uten å lykkes.

Nå frykter det ultra-ortodokse Shas-partiet at Likud/Israel Beiteinu vil danne regjering uten å involvere de religiøse partiene, noe som kan få på plass en ny vernepliktslov uten behov for kompromiss med religiøse partier. Shas-bevegelsens åndelige leder, rabbiner Ovadia Yosef, hevder dette kan tvinge ultra-ortodokse jøder til å flytte ut av landet.

– Gud forby, vi vil måtte forlate Landet Israel og reise utenlands [skulle en slik allmenn lov bli vedtatt]. En vanskelig sak henger over oss: Førstegangstjeneste for bibelskolestudentene. Vi er omringet av dem som hater oss, omringet av fiender og disse onde menneskene som hater Toraen ønsker å innføre en lov mot oss – onde og hensynsløse lover. Vi er i stor fare. Toraen er i fare. Når vil vi igjen få store lærere av Toraen, dersom de tvinger oss inn i hæren? spør Yosef seg.

Forrige artikkelUSAs neste forsvarsminister understreker Israel-støtte
Neste artikkelIsraelsk selskap bidrar til sikkerhet i Norge
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no