Katsav søkte om å bli benådet, men saken ble utsatt

Tidligere president Moshe Katsav (bildet), som nå soner en sju år lang voldtektsdom, søkte i oktober om å bli benådet av sittende president Shimon Peres. Behandlingen av søknaden blir utsatt og vil trolig ende med avslag.
Voldtektsdømte eks-president Moshe Katsav, på vei inn til rettssaken mot ham i 2008, sammen med sin kone Gila. (Foto: activestills, flickr.com)
Voldtektsdømte eks-president Moshe Katsav, på vei inn til rettssaken mot ham i 2008, sammen med sin kone Gila. (Foto: activestills, flickr.com)

Siden han begynte soningen i januar 2012 har Katsav vært under konstant overvåkning og hatt en egen fengselsvakt rundt seg 24 timer i døgnet, av frykt for at han kan komme til å ta selvmord i fengsel. Det kan være noe av årsaken til at han i oktober sendte benådningssøknaden til justisdepartementet. Den offisielle begrunnelsen er at den tidligere politikeren sliter med “familieanliggender, helse og mental angst”.

Justisdepartementet, som skal vurdere slike søknader før de sendes videre til presidenten, har valgt å utsette prosessen. Justisminister Yaakov Neeman og mange andre i departementet er sterke motstandere av at eks-presidenten skal slippe fri, etter å ha blitt dømt for voldtekt.

Katsav søkte råd fra nettopp Ne’eman i 2006 og hevdet han var offer for “utpressing”. Han ble anbefalt å gå til daværende statsadvokat Moshe Mazuz, som ble mistenksom under møtet mellom de to. Han innledet sak mot Katsav og siktet ham til slutt for seksuelle overgrep.

Ingen anger
I søknaden sin innrømmer ikke Katsav noen form for skyld eller anger. Det er to viktige punkter som må være med for at benådningssøknader skal bli vurdert. Dessuten søkte han i januar Høyesterett om en omgjøring av dommen, som ikke ble godkjent.

– Blekken på dommen har ikke blitt tør enda, før han søkte om en benådning. Retten besluttet at den juridiske saksbehandlingen hadde vært solid og ratifiserte derfor dommen. Vi ønsker ikke å sverte rettens beslutning ved å stille spørsmål rundt den, sier en kilde i justisdepartementet.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise