David Stav vil bli sjefsrabbiner

Den moderne-ortodokse rabbineren David Stav ønsker å bli den neste sjefsrabbineren for ashkenazi-jødene og slik “stjele” den statlige institusjonen fra de ultra-ortodokse.

Facebook-siden til rabbiner David Stav. (Foto: Skjermdump fra Facebook)
Facebook-siden til rabbiner David Stav. (Foto: Skjermdump fra Facebook)

53-åringen er leder for et privat nettverk av moderne-ortodokse rabbinere, som jobber på utsiden av det statlige, rabbinske og ultra-ortodokse regimet. Nettverket kalles Tzohar og ønsker å tilby de samme tjenestene som statsrabbinatet gjør, bare uten alle de strenge forhåndskravene som de offentlige tjenestemennene stiller. De er svært populære og gir israelere muligheten til å bestille rabbinere til bryllupet sitt uten ekstra kostnad.

Nå har David Stav bestemt seg for å “stille til valg” som ny sjefsrabbiner for ashkenazi-jødene, altså de med europeisk bakgrunn. Yona Metzger og hans sefardi-jødiske kollega Shlomo Amar har i år fullført sine tiårsperioder som sjefsrabbinere. Siden Israel forflyttet seg mot venstre i parlamentsvalget – og det er først og fremst Knesset som velger deres etterfølgere – aner Stav en mulighet for å ta over.

Facebook-rabbineren
Han profilerer seg gjennom intervjuer med mediene, gjennom Facebook og reklameinnslag i de store avisene. Ingenting skal overlates til tilfeldighetene.

– Det handler om kontakten med samfunnet og om å være snill. Det eksisterer et kritisk problem – det er ikke kosmetisk – i det [statlige] rabbinske systemet. Det må endres dramatisk, mener Stav.

Sjefsrabbinatets oppgave er å følge israelske jøder fra vugge til grav og overse de sivile tjenestene de tilbyr, som omskjæring, ekteskap, skillsmisse og begravelser. Dessuten vil religiøse uttalelser de kommer med på andre områder også bære mye vekt. Ultra-ortodokse partier i regjering har de siste to tiårene, gjennom sin regjeringsdeltakelse, klart å sikre deres makt over disse tjenestene og sjefsrabbinatet. Det samme gjelder for det rådet av 150 politikere og rabbinere som velger sine nye religiøse overhoder.

Ønsker Stav
Men både Yesh Atid, Israel Beiteinu og Bayit Yehudi, som alle er de åpenbart mest aktuelle koalisjonspartnerne til Likud, ønsker endringer. De krever i utgangspunktet at ingen ultra-ortodokse partier får bli med i den neste regjeringen og ønsker å endre sammensetningen av sjefsrabbinatets råd. De er lei av at ultra-ortodokse får styre de religiøse tjenestene alene og støtter Stavs kandidatur.

– Vi støtter åpenbart et mer moderat og åpent zionistisk rabbinat. Et av vårt fremste mål er at en zionistisk, nasjonalreligiøs rabbiner kan bli valgt som sjefsrabbiner, forklarer Yesh Atids Knesset-representant, rabbiner Dov Lipman.

Forrige artikkelEisenhower angret etter Suezkrigen i 1956
Neste artikkelBennett avviste koalisjonstilbud fra Likud
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no