Når sigarettene blir kosher

Ortodokse og mange andre jødiske røykere har til nå gått gjennom påskefeiringene uten sigaretter. Men tobakk som er kosher til bruk under helligdagene er nå i salg.
Israelske sigaretter blir nå merket med
Israelske sigaretter blir nå merket med "kosher for påsken". (Foto: Raul Lieberwirth, flickr.com)

Det er mange ultra-ortodokse og andre religiøse jøder som røyker, akkurat som ellers i samfunnet. Dersom de tar kosher-reglene nøye, har de hittil hver sabbat og på alle helligdager vært nødt til å legge fra seg sigaretten.

Sigarettene som selges i Israel er kosher for resten av ukedagene, men ikke på sabbaten og i de store høytidene. I den jødiske påskehøytiden, pesach, er dette en ekstra stor utfordring. I en hel uke har religiøse og tradisjonsbevisste jøder i Israel måttet overleve uten sin daglige dose med nikotin.

Israelske tobakksselskaper har tidligere nektet sjefsrabbinatet tilgang til sine fabrikker, slik at de kan benytte seg av sertifikatet «kosher for påsken». Produkter som får dette stemplet, oppfyller de aller strengeste religiøse krav og kan trygt brukes også i høytidene, forklarer Ha’aretz.

Men sjefsrabbinatet, både for ashkenazijøder og sefardijøder, har nektet å godkjenne tobakken til tre israelske produsenter, på tross av at de overholder de kravene som kreves.

– Gift er ikke kosher. Det gjelder for alle dager i året, ikke bare påsken, forklarer talsmann Ziv Maor.

Dermed måtte produsentene i stedet henvende seg til det private og statlig godkjente religiøse sertifiseringsbyrået Beit Yosef. Rabbiner Igal Ben Ezra forklarer at godkjenningen er ment for de jødene som kun kjøper «kosher for påsken» og holder seg unna sigaretter som ikke bærer dette merket, «fordi de er i tvil i saken». Aldri tidligere i Israel har sigaretter hatt full sertifisering.

Vi kan legge til at de som overholder streng jødisk lov, fortsatt ikke kan tenne fyr selv på sigarettene sine på sabbaten og i påsken. Å tenne ild disse helligdagene regnes som arbeid og er derfor ikke tillatt. Men det er lov å benytte seg av ild som var tent på før helligdagen trådte i kraft, som stearinlys eller automatiserte gasskomfyrer, eller ved å få hjelp av andre som ikke praktiserer disse lovene.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise