Når sigarettene blir kosher

Ortodokse og mange andre jødiske røykere har til nå gått gjennom påskefeiringene uten sigaretter. Men tobakk som er kosher til bruk under helligdagene er nå i salg.

Israelske sigaretter blir nå merket med
Israelske sigaretter blir nå merket med "kosher for påsken". (Foto: Raul Lieberwirth, flickr.com)

Det er mange ultra-ortodokse og andre religiøse jøder som røyker, akkurat som ellers i samfunnet. Dersom de tar kosher-reglene nøye, har de hittil hver sabbat og på alle helligdager vært nødt til å legge fra seg sigaretten.

Sigarettene som selges i Israel er kosher for resten av ukedagene, men ikke på sabbaten og i de store høytidene. I den jødiske påskehøytiden, pesach, er dette en ekstra stor utfordring. I en hel uke har religiøse og tradisjonsbevisste jøder i Israel måttet overleve uten sin daglige dose med nikotin.

Israelske tobakksselskaper har tidligere nektet sjefsrabbinatet tilgang til sine fabrikker, slik at de kan benytte seg av sertifikatet “kosher for påsken”. Produkter som får dette stemplet, oppfyller de aller strengeste religiøse krav og kan trygt brukes også i høytidene, forklarer Ha’aretz.

Men sjefsrabbinatet, både for ashkenazijøder og sefardijøder, har nektet å godkjenne tobakken til tre israelske produsenter, på tross av at de overholder de kravene som kreves.

– Gift er ikke kosher. Det gjelder for alle dager i året, ikke bare påsken, forklarer talsmann Ziv Maor.

Dermed måtte produsentene i stedet henvende seg til det private og statlig godkjente religiøse sertifiseringsbyrået Beit Yosef. Rabbiner Igal Ben Ezra forklarer at godkjenningen er ment for de jødene som kun kjøper “kosher for påsken” og holder seg unna sigaretter som ikke bærer dette merket, “fordi de er i tvil i saken”. Aldri tidligere i Israel har sigaretter hatt full sertifisering.

Vi kan legge til at de som overholder streng jødisk lov, fortsatt ikke kan tenne fyr selv på sigarettene sine på sabbaten og i påsken. Å tenne ild disse helligdagene regnes som arbeid og er derfor ikke tillatt. Men det er lov å benytte seg av ild som var tent på før helligdagen trådte i kraft, som stearinlys eller automatiserte gasskomfyrer, eller ved å få hjelp av andre som ikke praktiserer disse lovene.

Forrige artikkelVil bruke 5 milliarder på å “redde” Jerusalem
Neste artikkel– Israel vil betale ofre titalls millioner kroner
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no