Sirene innledet Minnedagen for falne soldater og terrorofre

Ved solnedgang søndag kveld lød sirener over hele Israel. Det var innledningen til minnedagen for landets 25.578 falne soldater og terrorofre.

Israels president Shimon Peres (Foto: IDF)
Israels president Shimon Peres (Foto: IDF)

– Vi vil aldri glemme og alltid huske de som Israels overlevelse og ære står i gjeld til. De som i over 65 år av statens eksistens har forsvart hennes institusjoner, forsvart henne med deres kropper, deres blod og deres liv, forsvart hennes grenser og sikkerheten til hennes innbyggere, hennes uavhengighet og hennes frihet, sa president Shimon Peres på den offisielle minneseremonien for de falne soldatene og terrorofrene søndag kveld.

– Israel er like kjær for oss som motet til disse krigerne og like dyp som sorgen som følger hver falne soldat. […] Jeg sier på vegne av Israel, at dere, de falne i Israels kriger, fortjener evig ære og vår ultimate takknemlighet.

Også forsvarssjef Benny Gantz talte ved seremonien, melder Times of Israel, som hvert år blir avholdt ved Vestmuren i Jerusalems gamleby.

– I deres offer, har sønnene og døtrene for alltid blitt en integrert del av statens karakter. Deres historier om dedikasjon og mot minner oss alle på hvem vi står i gjeld til, for at vi kan gå på dette stedet. Det er ingen tilfeldighet at vi kan kalle dem jordens salt. De er essensen av tårene i landet Israel, sa Gantz.

– Må ta initiativet
I et eksklusivt intervju med Jerusalem Post foran Uavhengighetsdagen som innledes mandag kveld, sa president Peres at han ikke angret på ha inngått Oslo-avtalene på 1990-tallet. Den har gjort at palestinernes ledere ikke bare består av terrorister, men av politikere og en fredsleir, argumenterte Peres.

– Vi kan og vi burde finne en avslutning på denne konflikten. Vi må være de som tar initiativet. Å være vanskelige å forhandle med kan virke romantisk, men er ingen god politisk plan, hevdet han.

Peres sa at hans ønske for Israels 65-årsdag var fred og en endelig avtale med palestinerne.

23.085 soldater har mistet livet i forsvaret av Israel, mens 2.493 sivile har mistet livet i terrorangrep.

Forrige artikkelJonathan Medved i MIFF Oslo: Inside the World of Israeli Innovation
Neste artikkelJan Benjamin Rødner i MIFF Oslo: Palestinsk antisemittisme del 2
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no