Ultra-ortodokse militærnektere kan bli fengslet i framtiden

Økonomiske sanksjoner mot ultra-ortodokse militærnektere er ikke nok, konkluderer en komité nedsatt av regjeringen. En økonomisk straff må gradvis omgjøres til fengselsstraff.

Ultra-ortodokse ber ved Vestmuren på en sabbat. (Foto: Javier Corbo, flickr.com)
Ultra-ortodokse ber ved Vestmuren på en sabbat. (Foto: Javier Corbo, flickr.com)

– Når sant skal sies så vil økonomiske sanksjoner gjøre denne komiteen til idioter, siden ingen kan kreve inn penger fra fattige. Vi vil derfor erstatte bøtene med fengselsstraffer, forklarer lederen for den regjeringsnedsatte komiteen som har fått i oppgave å finne en løsning på hvordan Israel skal få ultra-ortodokse inn i militæret.

Yaakov Peri (Foto: The Israel Project)
Yaakov Peri (Foto: The Israel Project)

Forsknings-, romfarts- og teknologiminister Yaakov Peri og hans komité ønsker å begynne med økonomiske bøter, men gradvis gå over til fengselsstraff for militærnekt. I 2017 skal overgangen være fullført, melder Times of Israel. Det vil stille ultra-ortodokse menn i samme bås med alle andre israelere som skulker unna militæret, de stilles også for retten med mindre de har en medisinsk forklaring som gir dem unntak.

Fram til den gradvise nedtrappingen av bøter er borte i 2017, er det de ultra-ortodokse bibelskolene der militærnekterne studerer som blir rammet av bøter, ikke privatpersoner. Det hører med til historien at Israel fortsatt lar ungdommer fra alle samfunnssektorer slippe førstegangstjenesten dersom de kan bevise at de er militærnektere av sterke ideologiske eller religiøse årsaker.



Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise