Yitzhak Yosef og David Lau nye sjefsrabbinere

Få valg på sjefsrabbinere har noen sinne fått mer oppmerksomhet i nasjonale medier. Yitzhak Yosef og David Lau er israelske jøders nye religiøse ledere.

Israels ashkenazi-jøders nye sjefsrabbiner, David Baruch Lau. (Foto: Wikipedia)
Israels ashkenazi-jøders nye sjefsrabbiner, David Baruch Lau. (Foto: Wikipedia)

Israels to nyvalgte sjefsrabbinere onsdag kveld, er begge sønner av tidligere sjefsrabbinere. Sefardi-jødenes nye leder, Yitzhak Yosef, er sønn av Shas’ åndelige overhode Ovadia Yosef. Askhenazi-jødene har fått David Lau, som er sønn av Yisrael Meir Lau.

Dermed gikk det ikke som mange politikere og ikke-ortodokse ashkenazi-jøder hadde håpet. Den moderne-ortodokse rabbineren David Stav ble ikke valgt, på tross av en svært aktiv kampanje. Men den ferske sjefsrabbineren Lau varsler likevel at det vil komme endringer, blant annet at selve rabbinatet skal bli en mer “imøtekommende” instituasjon, skal han ha uttrykt til Kanal 10.

Én ting vil likevel ligge fast, nemlig ekteskapsloven. Lau ønsker å “fortsette på tradisjonens vei” i denne saken. Yitzhak Yosefs triumf er en stor og etterlengtet seier for Shas-partiet, som både har mistet plassen i regjeringen og mye av de statlige midlene til sine bibelskoler, som en følge av det.

Det israelske sjefsrabbinatet har øverste myndighet til å tolke jødisk lov (halacha) og utøve religiøs myndighet, for det jødiske folk i Israel. Men årelang innsats fra ultra-ortodokse partier for å skaffe seg innflytelse over rådet, har gjort at ikke-ortodokse israelske jøder føler seg fremmedgjort av deres svært strenge lovtolkning.

Forrige artikkelBosetter-venner frykter politisk hevn fra ultra-ortodokse
Neste artikkelVil selge overflødig militærutstyr
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no