Knytter jøder og arabere sammen gjennom kultur

“Møteplassen” er et sted i Jerusalem der jøder og arabere møtes, for å fremme sameksistens mellom de to største folkegruppene i hovedstaden.

Begynnelsen på en av de viktigste handlegatene i Gamlebyen, rett ved Jaffa Gate. (Foto: Christian Haugen, flickr.com)
Begynnelsen på en av de viktigste handlegatene i Gamlebyen, rett ved Jaffa Gate. (Foto: Christian Haugen, flickr.com)

Jerusalem er kanskje en av de mest multireligiøse og multikulturelle byene i verden. Men “fredelig sameksistens” har vel ikke akkurat vært det første som har “poppet inn” i hodene våre, når byen nevnes eller besøkes. Spenningene mellom jøder og arabere er store, ikke minst på grunn av at palestinerne ønsker østlige deler av byen som sin hovedstad. Den har også en sentral plass i jødedommen, kristendommen og islam, som alle er godt representert her.

Forhåpentligvis kan de uforenlige tidene så smått være i ferd med å bedre seg. I gamlebyen arrangerer innbyggere fra begge folkegrupper et fast arrangement hver andre helg, kalt “Møtepunktet”. Et sted, nærmere bestemt en “vannmelon-bar”, der jøder og arabere kan komme sammen for å lære hverandre å kjenne.

Her er alle velkomne og det er gratis inngang. Kulturelle innslag på den lille scenen, som musikk og poesi, er også med på å krydre opplevelsen litt ekstra. Alt i sameksistensens ånd, rapporterer Yedioth Aharonoth fra stedet.

– Problemene er mellom lederskapene våre, ikke folkene. Vi kan kommunisere, sitte og snakke, kanskje kommer vi på nye ideer, forklarer den palestinske restauranteieren i gamlebyen, Maher Al-Mufrah.

– Vi lever i dette nabolaget og vi ønsket å støtte dette prosjektet. Vi ønsket også en mulighet til å treffe folk fra østsiden av byen, som vi svært sjeldent gjør, forklarer den jødiske studenten Itamar Arvut.

Av Jerusalems 800.000 innbyggere er 2/3 jødisk og 1/3 arabisk. Arrangørene håper at det forverrede forholdet mellom sekulære og ultra-ortodokse jøder kan tjene på dette prosjektet. Ingen steder enn i Jerusalem er nemlig denne konflikten mer synlig, hvor mange sekulære velger å flytte til andre byer.

Forrige artikkelEn lov som tvinger ultraortodokse til militærtjeneste
Neste artikkelVil det bli en alawitt-stat?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no