Skoleåret 5774 har startet

Skolene åpnet igjen på tirsdag for 2,13 millioner israelske barn. En lærerstreik kan være på vei.

IDF-soldat forklarer israelske skolebarn hva de skal gjøre, dersom det oppstår en krisesituasjon. (Illustrasjon: Israel Defense Forces, flickr.com)
IDF-soldat forklarer israelske skolebarn hva de skal gjøre, dersom det oppstår en krisesituasjon. (Illustrasjon: Israel Defense Forces, flickr.com)

Søndag “tjuvstartet” de ultra-ortodokse jenteskolene det nye skoleåret, som offisielt ikke startet før i dag. Ultra-ortodokse gutter har allerede vært i gang i tre uker. Men ifølge Jerusalem Post får det nye skoleåret, som vanlig er i Israel, en myk start.

For september er måneden der jødiske høytider kommer på rekke og rad, inkludert nyttårsaften etter jødisk kalender. Derfor vil skolebarna i det meste av den måneden ha fri.

Men det er ikke bare helligdagene som gjør at oppstarten kan bli ekstra myk i år. Det er stor avstand mellom de to store arbeiderorganisasjonene for lærerne i Israel og utdanningsdepartementet. SSTA har erklært en arbeidskonflikt med departementet, på grunn av en lønnsavtale de undertegnet tidligere i sommer med den andre organisasjonen TU. Sistnevnte fikk høyre lønnsøkninger for sine medlemmer, imot at de undertegnet et dokument der de godtok at SSTAs medlemmer ikke fikk noen ting. Kommer partene ikke til enighet innen to uker, varsler SSTA at de vil ta ut medlemmer i streik.

I år er det 2,1 millioner barn som begynner på skole på en av de 4.500 barne- og ungdomsskolene rundt forbi i landet. 149.000 av barna begynner på trinnet “Alef”, eller førsteklasse som vi kaller det i Norge. Det er en solid oppgang fra de 131.000 barna som blir andreklassinger (trinnet “Bet”) i år, opplyser Times of Israel.

Totalt er 18,5 prosent av alle barnehage- og skolebarn ultra-ortodokse, nærmere bestemt 374.000 personer. Det er det høyeste prosentantallet i Israels historie.

Forrige artikkelPalestinske journalister boikotter PAs sikkerhetsstyrker
Neste artikkelMossads ukjente spioner i PLO
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no