Israelerne har stor frihet til å reise

Vi hører av og til at Israel blir mer og mer isolert. Det er ikke uten videre riktig. Israelerne kan for eksempel reise til 146 land uten visum.

Mange israelske ungdommer drar på ferietur etter fullført vernepliktstjeneste. Her er noen israelere i India. (Illustrasjonsfoto: JasonUnbound, flickr.com)
Mange israelske ungdommer drar på ferietur etter fullført vernepliktstjeneste. Her er noen israelere i India. (Illustrasjonsfoto: JasonUnbound, flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

En del høyrøstede grupper arbeider for BDS (boycott, divestment and sanctions) av Israel. Altså boikott, å trekke penger ut (det motsatte av investering) og sanksjoner (økonomiske straffetiltak) mot Israel. Men det har ikke lykkes i særlig grad. Israel har en stor og økende handel med mange land.

En måte å vurdere lands isolasjon på, er å se  hvor mange land innbyggerne kan reise til uten visum. Det er 219 visum-områder i verden, ifølge den globale rankingen til Henley & Partners fra juli 2013. Ett av de 219 landene / områdene er landet man er statsborger i, så da er det teoretisk best oppnåelige at man kan reise til alle de 218 andre landene uten visum.

Det er ingen land hvor innbyggerne har så stor reisefrihet at de kan reise alle steder uten visum. De tre landene hvor befolkningen kan reise friest, er Finland, Sverige og Storbritannia. De kan reise uten visum til 173 land / områder. Norge ligger på 15. plass. Vi kan reise til 170 land uten visum.

Israel ligger på 45. plass av de 202 landene. Israelerne kan reise til 146 land uten visum. I den muslimske verden er jødene i stor grad utestengt, selv om de fleste muslimske land har jaget og/eller frosset ut så godt som alle sine jøder. Da betyr tallet at israelerne har en meget stor reisefrihet i resten av verden.

Noen tilfeldige eksempler lenger nede på lista av land og hvor mange land de kan reise visumfritt til:

Venezuela 128, Tyrkia 94, Kuwait 77, Thailand 68, India 52, Jordan 44, Pakistan 32.

 

(Når jeg teller områdene på lista, kommer jeg til 202. Forskjellen skyldes, så vidt jeg forstå, at i noen land styrt av Storbritannia har innbyggerne reiserettigheter som briter, men det er andre regler for innreise i dem enn i “moderlandet”. Tilsvarende gjelder for områder knyttet til Frankrike, Italia, Sveits, Australia, Nederland, New Zealand og USA.)

 

Forrige artikkelNye lokallag av MIFF på vei på Sørlandet
Neste artikkelHvorfor er venstresida så negativ til Israel?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no