Mest “hjerneflukt” i Vesten

Ingen andre land i verden mister flere forskere til utlandet enn Israel. For hver hundrende israelske forsker som arbeider i hjemlandet, har 29 fått seg jobb i USA.

Illustrasjon: U.S. Embassy Tel Aviv, flickr.com
Illustrasjon: U.S. Embassy Tel Aviv, flickr.com

I forskningsmiljøet kalles det “brain drain” når forskere forlater hjemlandet, for å søke en karriere i utlandet. En norsk oversettelse av begrepet kan være “hjerneflukt”. Det er et stort problem i utviklingsland, siden mange industriland har en offisiell politikk for å tiltrekke seg høyt utdannet arbeidskraft fra utlandet. For eksempel koster denne “hjerneflukten” Afrika over 25 milliarder kroner i året og bidrar til å holde fattige land tilbake i den økonomiske utviklingen.

Israel ligger dårligst an av vestlige land når det kommer til dette fenomenet. I 2008 viser tall fra Taub Center for Social Policy Studies at for hver 100. israelske forsker som er ansatt hjemme, arbeider 29 i USA. Det er en økning fra 25 USA-arbeidende forskere i 2004. Av alle utenlandske forskerne i USA var 28,8 prosent av dem fra Israel for fem år siden.

I rapporten skriver forskningssenteret at utdanning har kommet stadig lengre ned på politikeres prioriteringsliste de siste 40 årene.

– Etter at vi opprettet flere verdensledende forskningsuniversiteter, gjennomgikk Israel en dramatisk helomvending. Over en periode på fire tiår har forskningsuniversitetene konsekvent falt lavere ned på prioriteringslisten, mener de.

For 40 år siden var det 131 høyt utdannede forskere i Israel per 100.000 innbygger. I 2011 var tallet nede på 62. Samtidig brukte Israel 110.000 kroner per student i 1979 (omgjort til 2011-verdi), mens det samme tallet i 2011 var rundt 45.000 per student.

Under en prisutdeling i april sa utdanningsminister Shai Piron at antallet israelere totalt som flytter utenlands er i ferd med å gå ned. For sju år siden flyttet 3,2 av 1.000 israelere utenlands, mens tallet nå er nede i 2 av 1.000. Mye av dette kan skyldes finanskrisen. Om denne utviklingen eller den økonomiske stagnasjonen i Israel får størst innvirkning på “hjerneflukten”, vil vi trolig få se når Taub-senteret har innhentet tall for 2012.

Forrige artikkelTel Aviv får varme anbefalinger i Aftenposten
Neste artikkelTo israelske Nobel-priser
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no