Venter på det store jordskjelvet

Israelske soldater fra sivilforsvaret øver på redningsarbeid i sammenrast bygning. (Arkivfoto: IDF)
Israelske soldater fra sivilforsvaret øver på redningsarbeid i sammenrast bygning. (Arkivfoto: IDF)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Torsdag 31. oktober 2013 hadde IBA (Israels “NRK”) et intervju i sin engelske dagsrevy med geolog Shmuel Marco, professor ved Universitetet i Tel Aviv. Her er, fritt gjengitt, noe av det som kom fram i intervjuet.

Israel ligger i en jordskjelvsone. Eksperter mener at Israel egentlig er på overtid i forhold til “the big one”, et virkelig stort og ødeleggende jordskjelv.

Marco tror at Israel vil gjøre det godt i hjelpearbeid etter katastrofen. Det som mangler, er tiltak for å redusere skaden betydelig. Det dreier seg om å bygge et system for tidlig varsling. Det betyr i dette tilfellet å få varslet om skjelvet noen få sekunder før det skjer. Systemet er allerede i bruk i Japan, California og andre steder. Skal det skje i Israel, må det seismografiske systemet oppgraderes betydelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med et slikt varslingssystem får man noen få sekunder på seg til å gjøre en del viktige ting. Man kan finne ut hvor jordskjelvet kommer og hvor sterkt det vil bli. I det aktuelle området kan man da treffe en del tiltak som kan gjøres automatisk:

Slå av høyspent-ledninger for strøm. Stenge av gassledninger. Stanse hurtigtog. Sørge for at heiser stopper ved en dør i en etasje. Slike tiltak kan gjøres automatisk. Regjeringen har besluttet å gjøre dette. Men fagfolkene har ikke fått penger til å oppgradere det seismografiske systemet, og mer forskning for å kunne avgjøre raskt nok hvor stort jordskjelvet blir. For de ønsker ikke å gi falske alarmer, det vil raskt ødelegge troverdigheten til prosjektet.

Marco frykter et jordskjelv på 7,5 eller 7,6 på Richters skala. Da vil tusener av bygninger rase sammen. Hvor mange som blir drept og skadet, avhenger litt av når på døgnet det er, om folk er inne eller ute. Men vi snakker om tusenvis av drepte og sårede.

Marco regner med at senteret for jordskjelvet blir mellom Gennesaretsjøen (Galilea-sjøen) og Dødehavet. Og innenfor 6-8 mil derfra ligger kystsletten, der hvor det store flertallet av israelerne bor. De store byene i Israel kan bli rammet, likeså Amman og Damaskus. Jordskjelv kjenner ingen landegrenser.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag