Venter på det store jordskjelvet

I oktober var det flere mindre jordskjelv i Israel. Dersom det store skjelvet som ekspertene venter på kommer, kan det bety store ødeleggelser.

Israelske soldater fra sivilforsvaret øver på redningsarbeid i sammenrast bygning. (Arkivfoto: IDF)
Israelske soldater fra sivilforsvaret øver på redningsarbeid i sammenrast bygning. (Arkivfoto: IDF)

Torsdag 31. oktober 2013 hadde IBA (Israels “NRK”) et intervju i sin engelske dagsrevy med geolog Shmuel Marco, professor ved Universitetet i Tel Aviv. Her er, fritt gjengitt, noe av det som kom fram i intervjuet.

Israel ligger i en jordskjelvsone. Eksperter mener at Israel egentlig er på overtid i forhold til “the big one”, et virkelig stort og ødeleggende jordskjelv.

Marco tror at Israel vil gjøre det godt i hjelpearbeid etter katastrofen. Det som mangler, er tiltak for å redusere skaden betydelig. Det dreier seg om å bygge et system for tidlig varsling. Det betyr i dette tilfellet å få varslet om skjelvet noen få sekunder før det skjer. Systemet er allerede i bruk i Japan, California og andre steder. Skal det skje i Israel, må det seismografiske systemet oppgraderes betydelig.

Med et slikt varslingssystem får man noen få sekunder på seg til å gjøre en del viktige ting. Man kan finne ut hvor jordskjelvet kommer og hvor sterkt det vil bli. I det aktuelle området kan man da treffe en del tiltak som kan gjøres automatisk:

Slå av høyspent-ledninger for strøm. Stenge av gassledninger. Stanse hurtigtog. Sørge for at heiser stopper ved en dør i en etasje. Slike tiltak kan gjøres automatisk. Regjeringen har besluttet å gjøre dette. Men fagfolkene har ikke fått penger til å oppgradere det seismografiske systemet, og mer forskning for å kunne avgjøre raskt nok hvor stort jordskjelvet blir. For de ønsker ikke å gi falske alarmer, det vil raskt ødelegge troverdigheten til prosjektet.

Marco frykter et jordskjelv på 7,5 eller 7,6 på Richters skala. Da vil tusener av bygninger rase sammen. Hvor mange som blir drept og skadet, avhenger litt av når på døgnet det er, om folk er inne eller ute. Men vi snakker om tusenvis av drepte og sårede.

Marco regner med at senteret for jordskjelvet blir mellom Gennesaretsjøen (Galilea-sjøen) og Dødehavet. Og innenfor 6-8 mil derfra ligger kystsletten, der hvor det store flertallet av israelerne bor. De store byene i Israel kan bli rammet, likeså Amman og Damaskus. Jordskjelv kjenner ingen landegrenser.

 

Forrige artikkelHer jubler Abbas sammen med mannen som myrdet to studenter
Neste artikkelConrad Myrland i MIFF Asker: Hvorfor i all verden støtte Israel?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -