Kvinnenes stilling blant haredim

Blant de ultraortodokse jødene er kvinnene ofte de som må forsørge familien, til tross for store barneflokker. En gruppe kvinnelige ultraortodokse journalister kjemper for at kvinnene skal bli mer synlig i samfunnsgruppen.

USAs ambassadør i Israel, Dan Shapiro, på besøk hos ultraortodokse jøder i Bnei Brak i 2011. (Illustrasjonsfoto: USAs ambassade i Tel Aviv, flickr.com)
USAs ambassadør i Israel, Dan Shapiro, på besøk hos ultraortodokse jøder i Bnei Brak i 2011. (Illustrasjonsfoto: USAs ambassade i Tel Aviv, flickr.com)

Haredim er det samme som ultra-ortodokse. Noen stikkord: Mennene går med hatter, en stor del av mennene studerer teologi på fulltid i hele sitt voksne liv og deltar verken i yrkeslivet eller militæret. Kvinner deltar ikke i fora hvor avgjørelser blir tatt. I mediene har det gått så langt at kvinnelige journalister som skrev om andre typer saker enn strikking, hudpleie, matoppskrifter, familieliv og andre “kvinnelige” emner, måtte bruke mannlige pseudonymer.

Også på andre felter er det mennene som styrer. Til og med den øverste lederen av en skole for jenter må alltid være en mann. Nestkommanderende er en kvinnelig leder.

Men nå har en gruppe kvinnelige, ultra-ortodokse journalister startet en kampanje for å endre på denne tilstanden. De kjemper for at kvinner skal ha sin plass som fullverdige medarbeidere i mediene, og at de etter hvert skal komme inn i andre sentra for innflytelse i samfunnet.

 

Kona er forsørger

Det vanlige mønsteret blant haredim er altså at mannen studerer teologi på fulltid lenge etter at den normale studietiden skulle være over. Det er kona som i hovedsak må sørge for de inntektene familien trenger for å leve. Men utdanningsinstitusjonene i den ultra-ortodokse verden forteller de unge, både menn og kvinner, at å være en mann som studerer religion, er den største æren og den største tjenesten noen kan gjøre Israel. For det fører til at Gud velsigner Israel. Og for kvinner er det en god gjerning og et privilegium å være gift med en slik mann, selv om det betyr at hun må forsørge familien samtidig som hun får mange barn.

I hovedsak godtar de ultra-ortodokse kvinnene situasjonen som den er. De tror virkelig at religiøse studier gir mennene bedre forstand til å bestemme ting.

 

Leserkommentarer

I leserkommentarer kom blant annet følgende opplysninger og synspunkter fram:

I ultra-ortodokse områder må kvinner sitte bak bussene.

Kvinnene er nakken som dreier hodet (mennene) den veien de ønsker. Det er kvinnene som styrer verden, ofte uten at mannen er oppmerksom på det.

Ingen steder i Bibelen finner man noe eksempel på det som nå er blitt så vanlige blant haredim, nemlig friske menn som lar kvinnene forsørge familien og bare studerer religionen hele livet.

 

Kilde: En artikkel av Eliezer Hayun på ynetnews.com 13. april 2014.

 

Relatert artikkel fra 2003

Ortodokse og ultraortodokse

 

Forrige artikkel– Bruker vann som våpen mot Israel
Neste artikkelI dag sto hele Israel stille i to minutter
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no