Israel feirer 66 års uavhengighet

Det er festdag i Israel, når landets uavhengighetsdag feires for 66. gang. Mange israelere tilbringer dagen med piknik i nasjonalparkene, mens ellers lukkede militærbaser åpner dørene for interesserte besøkende.

President Shimon Peres hedrer soldater på uavhengighetsdagen. (Foto: GPO.)
President Shimon Peres hedrer soldater på uavhengighetsdagen. (Foto: GPO.)

I presidentens bolig ble dagen startet med at Shimon Peres og statsminister Benjamin Netanyahu hedret 120 utvalgte soldater for fremragende innsats.

Etterpå fikk de to statslederne selskap av blant andre forsvarssjefen og forsvarsministeren, da Uavhengighetsdagens årlige sangarrangement hos presidenten ble startet. Blant andre Peres og Netanyahu ledet an i sanger som er velkjente i Israel, av den avdøde musikeren Arik Einstein. Under arrangementet kom statslederne med hilsener. Peres lovpriste de israelske forsvarsstyrkene.

– IDF-soldatenes mot er mer verdt enn noen annen ressurs. Dere er beviset på at selv uten kvantitet, kan man oppnå kvalitet gjennom eksellense, sa han ifølge Times of Israel.

 

Flyoppvisning og bibelkonkurranse

Mengder av israelske familier trekker til nasjonalparkene på Uavhengighetsdagen. Det er tradisjon for å bruke dagen til grilling ute i den frie natur.

Det israelske luftforsvaret holder oppvisning med både kampfly, helikoptre og lastefly, over store deler av landet fra Be’er Sheba i sør, over byene langs Gaza-grensen, over Knesset i Jerusalem, og nordover til Tiberias, melder Ynetnews.com.

IDF åpner tradisjonen tro også enkelte av sine militærbaser for publikum denne dagen.

En annen begivenhet på Uavhengighetsdagen er Den internasjonale bibelkonkurransen, som går av stabelen i Jerusalem, og har statsminister Netanyahu som en av deltakerne.

Feiringen avsluttes med prisutdelinger i Jerusalem i kveld.

 

Kvinner tente fakler

Mandag kveld ble feiringen av uavhengighetsdagen tradisjonen tro innledet med fakkeltenning på den nasjonale gravlunden på Herzl-fjellet, som en overgang fra minnedagen for falne soldater og terrorofre til uavhengighetsdagen.

Under seremonien tennes 12 fakler, en for hver av Israels stammer. I år hadde komiteen som velger ut fakkeltennerne for første gang valgt å la samtlige fakler tennes av kvinner, skriver Ha’aretz.

Forrige artikkelIsrael mintes sine krigsofre
Neste artikkelGratulerer med 66 år!
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/