Israel feirer 66 års uavhengighet

Det er festdag i Israel, når landets uavhengighetsdag feires for 66. gang. Mange israelere tilbringer dagen med piknik i nasjonalparkene, mens ellers lukkede militærbaser åpner dørene for interesserte besøkende.
President Shimon Peres hedrer soldater på uavhengighetsdagen. (Foto: GPO.)
President Shimon Peres hedrer soldater på uavhengighetsdagen. (Foto: GPO.)

I presidentens bolig ble dagen startet med at Shimon Peres og statsminister Benjamin Netanyahu hedret 120 utvalgte soldater for fremragende innsats.

Etterpå fikk de to statslederne selskap av blant andre forsvarssjefen og forsvarsministeren, da Uavhengighetsdagens årlige sangarrangement hos presidenten ble startet. Blant andre Peres og Netanyahu ledet an i sanger som er velkjente i Israel, av den avdøde musikeren Arik Einstein. Under arrangementet kom statslederne med hilsener. Peres lovpriste de israelske forsvarsstyrkene.

– IDF-soldatenes mot er mer verdt enn noen annen ressurs. Dere er beviset på at selv uten kvantitet, kan man oppnå kvalitet gjennom eksellense, sa han ifølge Times of Israel.

 

Flyoppvisning og bibelkonkurranse

Mengder av israelske familier trekker til nasjonalparkene på Uavhengighetsdagen. Det er tradisjon for å bruke dagen til grilling ute i den frie natur.

Det israelske luftforsvaret holder oppvisning med både kampfly, helikoptre og lastefly, over store deler av landet fra Be’er Sheba i sør, over byene langs Gaza-grensen, over Knesset i Jerusalem, og nordover til Tiberias, melder Ynetnews.com.

IDF åpner tradisjonen tro også enkelte av sine militærbaser for publikum denne dagen.

En annen begivenhet på Uavhengighetsdagen er Den internasjonale bibelkonkurransen, som går av stabelen i Jerusalem, og har statsminister Netanyahu som en av deltakerne.

Feiringen avsluttes med prisutdelinger i Jerusalem i kveld.

 

Kvinner tente fakler

Mandag kveld ble feiringen av uavhengighetsdagen tradisjonen tro innledet med fakkeltenning på den nasjonale gravlunden på Herzl-fjellet, som en overgang fra minnedagen for falne soldater og terrorofre til uavhengighetsdagen.

Under seremonien tennes 12 fakler, en for hver av Israels stammer. I år hadde komiteen som velger ut fakkeltennerne for første gang valgt å la samtlige fakler tennes av kvinner, skriver Ha’aretz.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise