Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ønske om bønn møtes med trusler

Tempelhøyden i Jerusalem. (Foto: Wikimedia Commons.)
Tempelhøyden i Jerusalem. Al-Aqsa-moskéen til venstre og Klippedomen til høyre på bildet (Foto: Wikimedia Commons)
Et lovforslag om at jøder skal få tillatelse til å be på Tempelplassen i Jerusalem, møtes fra palestinsk hold med forvrengning av innholdet og trusler om sterke reaksjoner fra hele den muslimske verden.

Siden Jerusalem ble samlet under israelsk kontroll i 1967, har jøder kun hatt adgang til sin religions helligste sted som turister, med forbud mot å be der, fordi plassen som kjent er under muslimsk kontroll. Nå fremmer Knesset-medlemmer fra Arbeiderpartiet og Likud et forslag om en lovendring som vil tillate jøder å besøke Tempelplassen for å be. Skulle forslaget gå gjennom, vil det være første gang siden det andre tempelets ødeleggelse at dette blir mulig.

 

Vil ha religionsfrihet

Forslaget som stilles av Miri Regev fra Likud og Hilik Bar fra Arbeiderpartiet, har som mål å utvide religionsfriheten på Tempelhøyden slik man har gjort ved Patriarkenes grav i Hebron, hvor jøder og muslimer deler det hellige stedet.

Det er ventet at lovforslaget vil møte motstand fra blant andre statsminister Netanyahu, fordi en slik lovendring vil kunne medføre sterke reaksjoner blant palestinerne. Om lovendringen ikke får flertall, vil Regev forsøke å vinne frem gjennom å fremme saken i rettssystemet i stedet, skriver Ynetnews.com.

Det oppstår jevnlig uroligheter og sammenstøt på Tempelhøyden som et resultat av muslimske reaksjoner på at jøder besøker stedet.

 

Venstresiden sammen med Likud

Hilik Bar sier han er stolt over å fremme lovforslaget som en representant for venstresiden i israelsk politikk.

– Jeg tror at full likebehandling på Tempelhøyden vil føre til at jøder og arabere vil leve side om side. Jeg har insistert på at autoriteten til Waqf (de muslimske vaktstyrkene som kontrollerer området) ikke skal rokkes ved, men at muslimene må forstå at vi også har rett til å be der, sier Bar.

– Hvis noen på venstresiden har problemer med jødisk bønn på Tempelhøyden, vil det være vanskelig for dem å begrunne at de mener andre etniske grupper lider under diskriminering, sier han.

 

Gjengir forslaget feil

Talsmenn for de palestinske selvstyremyndighetene har reagert sterkt mot forslaget, og i uttalelsene de har kommet med, ser det ut til at innholdet i lovforslaget forvrenges. Forslaget innebærer at jødene skal få lov å komme til den åpne plassen på Tempelhøyden for å be, men slik de palestinske talsmennene uttaler seg, referer de det som om jødene ønsker å be inne i al-Aqsa moskeen, og dele den med muslimene, skriver Times of Israel.

Al-Aqsa moskeen (Klippemoskeen) har stått på Tempelplassen siden det syvende århundret, og regnes innen islam som muslimenes tredje helligste sted.

 

Truer med konfrontasjoner

Mohammad al-Madani, som leder den palestinske komiteen for samarbeid med det israelske samfunnet og sitter i Fatahs sentralkomité, sa i en uttalelse til pressen søndag at enhver tillatelse til at jødene skulle få ”be inne i al-Aqsa moskeen ville få situasjonen i regionen til å eskalere, og føre til sterke konfrontasjoner, ikke bare mellom Israel og det palestinske folket, men mellom Israel og den arabiske og muslimske verden”.

– Det palestinske folket, så vel som den arabiske og muslimske verden, avviser bestemt alle israelske overtramp mot de hellige stedene til islam og kristendommen, sa han i uttalelsen.

Et arabisk Knesset-medlem har med sine uttalelser bidratt til å opprettholde misforståelsen om at forslaget innebærer jødisk bønn inne i moskeen.

Regev understreker at forslaget ikke innebærer noen endret status inne i moskeen.

– Vi vil ikke inn i al-Aqsa. Vi vil inn på Tempelplassen. Vi vil at en jøde skal kunne komme dit med tefillin (lærremmer med Torah-vers, en gjenstand som brukes under jødisk morgenbønn), uten å bli arrestert, sier Regev.

 

Se den israelske kommentatoren David M. Weinberg snakke til Miff.no om Tempelplassen i Jerusalem i april 2014:


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart