Staten Israel feirer 67 år

- Jødene feirer gjenfødelsen av vår nasjonale frihet i vårt historiske hjemland, Israels land, sier Netanyahu.
Fyrverkeri på uavhengighetsdagen i Israel. (Illustrasjonsfoto: Michael Summers / Flickr.com / CC)

Onsdag kveld klokken 20 lokal tid startet feiringen av den israelske uavhengighetsdagen offisielt. Etter minnedagen for falne soldater og terrorofre braket det løs med gratis konserter i byene, store fyrverkerishow og feststemning i gatene. Feiringen startet med en offisiell og tradisjonell fakkeltenningsseremoni på Herzl-fjellet i Jerusalem. På uavhengighetsdagen er det tradisjon for at mange samler seg til grillfester ute i naturen, i tillegg til at det holdes seremonier og markeringer mange steder. Du kan lese mer om feiringen hos Ynetnews.com.

Slik hilste statsminister Benjamin Netanyahu nasjonen da feiringen startet:

– Uavhengighetsdagen er virkelig en festdag. Jødene feirer gjenfødelsen av vår nasjonale frihet i vårt historiske hjemland, Israels land. Vi feirer at det jødiske folk ikke lenger er statsløse og maktesløse, men igjen kan bestemme over sin egen skjebne. Vi feirer at jøder overalt nyter godt av en rettighet de ble nektet i mange århundrer – retten til å gjøre aliyah og bli en del av den moderne staten Israel. Vi feirer også alt det Israel har oppnådd. Vi har integrert innvandrere fra alle fire verdenshjørner i samfunnet vårt. Vi har lyktes i å forsvare vår frihet mot angrep fra fiendtlige naboer. Vi har bokstavelig talt fått ørkenen til å blomstre, og vi har bygget en livskraftig og dynamisk økonomi basert på høyteknologi. Vi har bygget et robust og sunt demokrati, der frihet går foran alt og menneskerettighetene er innvevd i lovverket. Vi har bygget et samfunn der alle Israels borgere er like for loven, araber og jøde. Og vi har vært vitne til en virkelig rennesanse i vår nasjonale kultur. Vi er stolte av hva Israel har oppnådd. Og selv om det fortsatt er mye å gjøre, kan vi på denne dagen enes om å feire Israels mange suksesser. Fra Jerusalem, staten Israels hovedstad gjennom 67 år og det jødiske folkets historiske hovedstad gjennom 3.000 år, ønsker jeg dere alle til lykke med uavhengighetsdagen.

Les også: Nå bor 8.345.000 mennesker i Israel

Se video med Netanyahus hilsen her:

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise